"Двор от рози и бодли" от Сара Дж. Маас - ревю

   Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.
Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.


Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

   Сара Дж. Маас за пореден път ме изуми с уникалния си стил на писане! Беше изградила един изключителен свят, който постепенно оживяваше пред очите ми, а по отношение на героите – отново бях поразена от уменията й да изгражда толкова силни и истински персонажи. Книгата без съмнение се подрежда сред любимите ми, редом до другата й поредица „Стъкленият трон”!
   Описанията пресъздаваха по съвършен начин магическата обстановка и природната картина. Ясно си представях красотата на природата, цветовете на гората и контрастът, който се получаваше с грозните и зловещи същества, които я обитаваха. На моменти силно се усещаше полъхът на мистерията, който определено ме завладя. А аристократичният дворец и дребните детайли, които Сара бе вкарала в описанието му, бе това, което доизгради изцяло приказната картина в ума ми.
    По отношение на персонажите – обичам несъвършените герои, а Сара беше изградила именно такива, но го бе направила по толкова очарователен начин, че нямаше как да не обикна повечето от тях. Фейра беше едно изключително смело момиче, което поемаше всичките трудности на живота върху плещите си. Въпреки, че бе най – малката в семейството, тя бе тази, която осигуряваше прехраната и смятам, че животът в двореца, който получи, беше една възможност за нея да се отпусне и да се съсредоточи върху собствените си чувства и емоции. Да, имаше своите падения, но не я смятам за слаба за това, че за един кратък момент от живота си, се остави някой друг да се грижи за нея. Според мен през цялото време на книгата тя се развиваше – в началото бе много силна, но мислеше единствено за семейството си и оставяше себе си на заден план, после се отдаде на хобито си – рисуването, срещна любовта, за да може в края на книгата да я видим по – смела и борбена от всякога, изправяйки се срещу врагове много по – силни от нея. Друга нейна черта, която обикнах, бе артистичността – имаше усет за красивото и в природата, и в архитектурата, в картините и в  музиката. За мен Фейра бе един много реален персонаж и имах ясен образ за нея в главата си – на силна, страстна и артистична натура.
   Образът на Тамлин бе точно такъв, какъвто очаквах да бъде – смел войн, който на моменти притежава външност на звяр, но който също така е изключително грижовен и мил. В книгата той направи множество мили жестове към Фейра, които напълно контрастриха с действията му в някои моменти. Допадна ми начинът му на управление, решенията, които взимаше и това, че продължаваше да търси начини за избавление от тегнещото проклятие, въпреки че в много от случаите се чувстваше виновен за това. Успях да го видя, преминаващ през множество емоции: на гняв, вина, любов, страдание, страст, радост, от което мога да си изградя образ за една много силно емоционална личност. Харесах го, както харесах и връзката му с Фейра – страстта и желанието, които изпитваха един към друг, нежните им моменти, които разтопяваха сърцето ми и жертвоготовността, на която бяха готови един за друг. Техните моменти също винаги бяха много емоционални и силни, каквито бяха и персонажите им.
   За образа на Рисанд определено ще излъжа, ако кажа, че го харесах, но поне мога да кажа, че го разбирах. Разбирах действията му и защо постъпваше така, но не можах да преглътна арогантността му, неприемливото и егоистично поведение на моменти. В него освен това имаше и една мистериозност, която вероятно ще допадне на повечето читатели. Рисанд определено започна да изпитва някакви чувства към Фейра, на които може би се дължи малката положителна промяна в характера му към края на книгата, но въпреки това изобщо не насърчавам тези чувства. Според мен е възможно в следващата книга той да създаде проблеми на Фейра и да вкара една твърде излишна драма в книгата, а аз съм на категоричното мнение, че Тамлин и Фейра трябва да бъдат заедно. Настрана от любовния триъгълник, който се заформя, искрено се надявам Рисанд да увеличи добрите черти в характера си и да се превърне в един по – положителен герой във втората част на поредицата, в която според мен той ще изиграе една от ключовите роли. 
   Люсиен бе друг главен герой, който обаче ще спомена съвсем накратко, защото не ми направи толкова голямо впечатление. Той беше изключително добър приятел на Тамлин, който в последствие се превърна в такъв и за Фейра. Той бе и този, който внасяше нотки на хумор в книгата и имаше няколко забавни моменти с негово участие.


   Ако търсите четиво, с което да се откъснете от ежедневието и да се потопите в един изцяло нов, магичен свят, то „Двор от рози и бодли” е за вас! Модерната интерпретация на приказката „Красавицата и Звярът” затаява дъха с уникалните си описания, които пресъздават по впечатляващ начин атмосферата в книгата, героите, чиито емоции преливат от страниците й и напрежението, което е неизменна част от всички сцени, в които героите се борят за живота си.

Коментари

  1. Обичам тази книга, радвам се, че ти е харесала!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ревю. Светът на мен много ми хареса. Радвам се, че книгата ти е харесала. (:

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен много ми хареса и нямам търпение за 2-ката след 10-тина дни ще е толкова вълнуваща и необикновена,че съм затаила дъх още от сега

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз страшно много се вълнувам за издаването на следващата - новата дата, която Егмонт обявиха за излизането на книгата е 28 май :))

      Изтриване
  4. Страхотно ревю! На мен също много ми хареса книгата и очаквам втората с нетърпение, но и малко страх, защото наистина не искам да има излишна драма в отношенията между Фейра и Тамлин. Харесвам двамата страшно много и ще остана страшно шокирана и неудовлетворена, ако не са заедно накрая. Също така останах доста изненадана след като видях, че в goodreads има много читатели, които симпатизират на евентуална връзка между Фейра и Рисанд, наистина не знам защо толкова се харесва този герой на масата хора.Аз категорично съм против те двамата да бъдат заедно. Дано авторката да не прецака края :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти <3 И аз стискам палци на Фейра и Тамлин и силно се надявам Сара да не задълбава в излишни драми като един любовен триъгълник, например :)

      Изтриване
  5. След като прочетох втората книга изцяло шипвам Рис и Фейра! В първата много харесвах Тамлин, но вече нямам никакви симпатии към него. Не мога да повярвам какъв се оказа. Надявам се да бъде убит под съмнителни обстоятелства в последната книга (опа, прекалено грубо ли беше?).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар