"Тъмна дарба" от Александра Бракен - ревю

   Когато Руби се събуди на десетия си рожден ден, нещо в нея се бе променило. Нещо достатъчно притеснително, че да накара родителите й да я заключат в гаража и да извикат полицията. Нещо, което да я изпрати в Търмънд – брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. Може и да е преживяла мистериозното заболяване, убило повечето деца в Америка, но тя и останалите като нея са се сдобили с нещо много по-лошо – плашещи умения, които не могат да контролират. 
   Вече на шестнайсет, Руби е еднo от най-опасните деца със специални умения…    
   Когато истината излиза наяве, тя трябва да успее да се измъкне жива от Търмънд и да открие единственото убежище за деца като нея – Ийст Ривър. Но какво я очаква там? И ще успее ли да запази свободата си?


Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

   Обичам всичко в тази книга! От наелектризиращото напрежение, което излъчваше с всяка своя страница до уникалните персонажи, които мога да си представя кристално ясно в съзнанието си и към които се привързах с цялото си сърце. Книгата през цялото време крещеше емоция и екшън и лично за мен тя бе едно спиращо дъха приключение.

 В основата на книгата стоеше Руби Дейли – в началото крехко и страхливо момиче, притежаващо уникална дарба, от която много се боят, а други искат да използват.  С течение на книгата Руби става все по – уверена при използването на дарбата си, докато накрая не се приема такава, каквато е. Хареса ми това, че Бракен я бе изградила с външност на красиво, но слабо и беззащитно момиче, в което вътрешно кипяха огън и гняв, които чакаха да излязат наяве. Тя неведнъж се боеше от дарбата и от самата себе си, но случайната среща с групичката на Лиъм, Дунди и Зу я направи по – силна и смела. Въпреки първоначалното недоверие, с което приеха Руби в групичката си, тя имаше шанса да спечели доверието им – книгата ни представи няколко силни моменти между нея и останалите трима герои и така по някое време тя стана като неделима част от групата.
  Лиъм беше изключително сладък – мил, симпатичен, но и много наивен на моменти. Държеше в себе си цялата вина за жертвите при бягството от правителствения лагер и се опитваше да компенсира това с опитите си да намери Беглеца – човекът, който можеше да го отведе до родителите на приятеля му Дунди, а и до неговите собствени. Силната му вяра, че ще успее и този постоянен оптимизъм, караха и мен да вярвам силно, че те ще успеят и надеждата никога не е изгубена. Силната и сплотена групичка, която се образува по време на книгата, помагаше и на него да се справи с тази поглъщаща вина и с най – мрачните мисли в съзнанието му. Откраднатите моменти между Лиъм и Руби придаваха на книгата една нежност, без която тя нямаше да бъде същата. Обожавам малките и мили жестове помежду им и това за колко кратко време се опознаха толкова добре и започнаха да отгатват чувствата на другия.
   Дунди бе изключително забавен! Постоянно се мръщеше, недоволстваше и в началото гледаше с голямо недоверие на Руби и присламчването й към групичката им. Точно с този „кисел” персонаж обаче се получаваха малкото комични ситуации в книгата. С течение на нея, той се отпусна повече, което ми позволи да го опозная по – добре и да разбера какъв прекрасен приятел е всъщност.
   Зу никога не проговори, но смятам че я опознах достатъчно. Тя, подобно на Руби, се страхуваше от дарбата си, но не се колебаеше да я използва, когато трябваше да защити приятелите си и също като нея претърпя голяма промяна, като престана да се бои от дарбата си, а просто я прие.
   Четиримата приятели работеха като един силен и неразрушим екип – заедно се изправяха пред множеството опасности, които ги преследваха, заедно се справяха с притесненията и колебанията си, заедно вярваха понякога и в невъзможното и рискуваха животите си един за друг. Вярвах в силната връзка помежду им и смятах, че тя никога не ще се разруши, но...


   „Тъмна дабра” е смесица от екшън, неочаквани обрати, романтика и малко комедия. Тя повлича и отвежда при герои със свръхестествени способности, изправящи се пред множество врагове и борещи се за свободата си. Краят на книгата е шокиращ и неочакван и кара да пожелаеш незабавно следващата част в ръцете си.

Коментари

  1. страхотно ревю ^^ БРАВО ! справила си се страхотно и наистина ме накара да се разровя за тази книга :) сега мога смело да се похваля, че започвам да у чета, тъй като преди дни се сдобих с нея <3 Благодаря :)
    (ако не е проблем много бих се зарадвала да изразиш мнението си по първото ми ревю http://bookandhotcoffee.blogspot.bg/ :)благодаря ти предварително )

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар