"Стоте" от Кас Морган - ревю

   След края на опустошителна ядрена война човешкият род живее на космически кораби далеч над радиоактивната повърхност на Земята.
   Сега сто непълнолетни нарушители – без които обществото спокойно може да съществува – са изпратени на опасна мисия: да колонизират повторно планетата. За тях това може да се окаже втори шанс за живот… или само­убийствена мисия.
   Стоте се озовават в дива земя, а ги преследват и тайните от миналото им. Сега трябва да се борят, за да оцелеят и да изградят ново общество на една потънала в разруха планета. Никой от тях не е роден за герой, но всички те може да се окажат последната надежда на човечеството...

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

   Преди няколко дни завърших книгата "Стоте", но все още съм в еуфория от прочитането ѝ! Обожавам сериала, който е по книгите! Не очаквах двете да са толкова различни, но и двете - толкова поглъщащи. В епицентъра на сюжета стоят четирима тийнейджъри, извършили тежки престъпления и получили втори шанс на Земята, която не е обитавана от векове, заради радиация. В сюжета, освен антиутопичния елемент, са вплетени и екшън, няколко любовни истории и лични драми и трагедии. 
    Макар много да харесах писането на Кас Морган, имаше дребни неща, които не харесах. Авторката се бе справила в описанията на Земята, показвайки я в най-красивите ѝ черти като природата, видяна през погледа на хора, които не са имали досег със Земята. Не съм сигурна обаче за космическите описания - не успях да усетя тази атмосфера, независимо че поне половината от действието се развиваше там. Като оставим настрана това, обаче, друга положителна страна на романа бяха четиримата главни герои, четирите гледни точки, които книгата даде. 



   Кларк Грифит, с която започва книгата, не бе Кларк Грифит от сериала. Кларк далеч не се опитваше да бъде лидер, но пък беше остроумна и винаги готова да помогне. И независимо че не беше "лидер", както в сериала, миналото ѝ - взаимоотношенията с родителите ѝ и тайните експерименти, на които неволно стана свидетел, а сетне и съучастник, я направиха един персонаж с доста интересна история. 
   Главите, посветени на героинята на Глас ни отведоха на космическата станция, от където за съжаление не получих достатъчно информация за живота там след заминаването на 100-те на Земята. Нейните глави бяха посветени по-скоро на личните ѝ колебания, емоции и драматичната ѝ истории от миналото, поставила я в ситуацията на престъпник. 
   

   Уелс не беше от любимите ми герои в книгата и въпреки че оценявам жертвите, на които беше готов и които направи за Кларк, за мен той си остана герой, при когото нямаше много развитие. Историята в миналото му представяше грешките, които бе направил, а настоящето му - терзанията му от тях. И все пак имаше и нещичко интересно в Уелс - на Земята той опитваше да подражава на баща си и да се проявява като един своеобразен лидер на 100-те.
   Иии Белами. Влюбена съм в Белами от сериала. Обичам и този от книгата. Белами беше готов на всичко за по-малката си сестра Октавия, включително да рискува собствения си живот и бъдещето си. На Земята, освен като очарователен и грижовен брат, готов да се изправи срещу 95 души, за да защити сестра си, той се прояви и като добър оцеляващ, подготвен за условията и глада, които ги очакваха на Земята. 
   В книгата беше доста наблегнато на няколкото любовни истории и триъгълници. От една страна имаше любовната история, развиваща се на космическата станция - Глас и Люк и тяхната връзка - от зараждането ѝ, през най-романтичните им моменти и конфликтите между тях след това. А на Земята, сърцето на Кларк беше раздвоено между Уелс, с когото имаха общо минало, изпълнено едновременно с прекрасни мигове, но и предателства, и Белами, към чийто чар бе привлечена и с когото тепърва създаваха история.
   Колкото до края на книгата... Той беше точно такъв, какъвто очаквах да бъде - шокиращ и поставящ нови въпроси, чакащи отговор в предстоящата втора част.

   "Стоте" е една завладяваща антиутопия за новото начало на живота на Земята, поставена от група тийнейджъри, предизвикателствата пред тях и сложните им взаимоотношения. Очаквам още повече от втората книга. 

Коментари