"Chatroom" от Хелен Фресвейк - ревю

Сив юнски дъждовен ден, типичен за холандското лято. Възрастна семейна двойка намира край спирката за града две момичета - легнали в калта в необичайни пози, те не дават признаци за съзнание.
Няколко месеца преди това. Марсия и Флор, 15-годишни, съученички и най-близки приятелки, се срещат почти всеки ден след училище и влизат в чата. Там ги чакат срещи с непознати момчета - някои вълнуващи, други - отвращаващи. Но при всички случаи любопитни. Понякога се събличат пред уебкамерата на по-настоятелните. Какво толкова - нали не могат нищо да им направят в мрежата.
Един ден Флор най-неочаквано получава покана за пробна фотосесия от известна модна агенция - снимката й е стигнала дотам. Двете момичета се впускат в приключението, изпълнени с мечти за кариерата на модели. И с чистото съзнание на един млад човек, че всички хора в живота са добронамерени. Истината се оказва друга...
Това, което сполетява Марсия и Флор, не е единичен случай. Авторката Хелен Фресвейк, бивша полицейска служителка, се е срещала твърде често с млади момичета, жертви на злоупотреба и насилие вследствие на интернет измами. Настоящата книга, базирана на истински случай, тя написва, за да предупреди младите хора да не се доверяват на случайните запознанства в чата.

Благодаря на издателство "Емас" за възможността да прочета книгата!

"Chatroom" е книга за реалността на днешния млад човек - поколението Z, родило се в света на технологиите, където всичко, включително комуникацията, се случва в интернет. Книгата представя опасната страна на този тип комуникации и насочва вниманието на тийнейджърите към бдителността, която трябва да имат. Защото в интернет всеки може да бъде когото си поиска. Опасността, дебнеща в мрежата, отвежда и до още една сериозна тема - тази за детската порнография, която сякаш е тема табу, но е съществуващ проблем от вчера, днес и утре, с който светът трябва да се пребори.

Двете главни героини - Марсия и Флор, които напълно наивно се впускат в случайни контакти с непознати в интернет, се оказват въвлечени в една опасна схема, която оставя белег за целия им живот. Между двете приятелки Марсия е по-отворената - докато двете момичета първоначално само си чатят, представяйки се с фалшиви имена и възраст, Марсия не се поколебава да стигне и по-далеч, излагайки на показ тялото си пред камера. Флор е по-затворената и резервираната към този тип комуникации, но решава да подкрепи приятелката си, когато двете са привлечени от модна агенция за фотосесия в парка. "Какво лошо би могло да стане а тази фотосесия? Все пак нали е на обществено място?" Нещата придобиват зловещ обрат, когато местоположението на фотосесията се премества, а самата фотосесия далеч не се оказва това, което двете момичета са очаквали. Случаят на двете момичета е поет от полицията, а фактът, че самата авторка е полицайка, допринася за достоверността за това как точно протича едно разследване на подобно престъпление и как извършителят може да е всеки - в случая: баща на две деца. Детската порнография, която в книгата е описана с плашещите си размери - контрабандата с милиони снимки на деца, жертва на това престъпление и интернет опасността не са единствените теми, които книгата нищи. Застъпен е и проблемът със семейството и конфликтите в него, които е възможно да се превърнат в причина детето да потърси внимание в интернет, където да попадне на недоброжелатели. Влиянието на семейството проличава в поведението на двете героини с контрастни семейства: Марсия израства в токсична среда, със семейството, което не знае почти нищо за живота ѝ и съответно това се отразява на характера ѝ; Флор израства в добро семейство и тя е по-рационалната от двете приятелки.

"Chatroom" е една, бих я нарекла страшна, книга, която говори смело за проблемите на интернет комуникацията и слепотата, която я съпровожда. Тя се обръща към тийнейджърите и не спестява нищо от отвращаващите събития, до които би могло да се стигне от един напълно "невинен" чат в мрежата. Горещо я препоръчвам, защото смятам, че това е една важна книга!

Детската порнография е една сериозно застъпена в книгата тема. Прикачвам и една емоционална реч на Блейк Лайвли по темата, която слушах преди време:


Коментари