"Ключът на Блекторн" от Кевин Сендс - ревю

  Преди да получи това мистериозно предупреждение, Кристофър Роу бе щастлив, учейки се да разгадава сложни кодове и загадки, да създава мощни лекарства, отвари и оръжия като чирак на майстор Бенедикт Блекторн – е, с по една-две експлозии по време на процеса.
   Но когато мистериозен култ започва да гони лондонските аптекари, следите на убийствата водят все по-близо до магазина на Блекторн. Докато времето му изтича, Кристофър трябва да използва всяко умение, което е придобил там, за да открие ключа към ужасяваща тайна, таяща силата да разруши света.

Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

   "Ключът на Блекторн" беше книга, написана по завладяващ начин, заради мистерията, която струеше от всяка страница и в която читателят беше потопен. Действието се развиваше през 17 – ти век във Великобритания, което само по себе си бе достатъчно интригуващо. Авторът въвлича в тази епоха с леки, интересни и увлекателни описания за начина на живот на хората и градската архитектура в Лондон по това време.
   Действието в книгата обхващаше кратък период от време, но това не значи, че не се случиха страшно много неща. То се развиваше изключително бързо, което спомагаше за лесното й четене. Цялата книга беше много мистериозна и през повечето време си нямах и на идея какво ще се случи. Авторът повлича читателя в разгадаването на тайни кодове и символи, загадъчни рецепти, които биха били опасни в ръцете на грешните хора, а да не забравяме и мистериозните убийства на аптекари. Цялата тази мистерия, спомогна за това трепетно очакване какво точно ще се случи на следващата страница. Имаше и няколко напрегнати момента, в които животът на героите бе застрашен и това донесе още малко екшън тръпка на читателя.

   Главният персонаж, Кристофър, не бе никак обикновено момче, както можеше и да се очаква. Той беше героят в книгата, на когото бе възложена тежката задача да се добере до архангелския огън преди опасните злодеи. Преди това Кристофър трябваше да се изправи пред множество загадки, дело на майстор Блекторн, с които успя да се справи изключително бързо, благодарение на остроумието си. Той попадна на не една и две опасни ситуации, в които животът му бе застрашен, но от които успя да се измъкне, чрез хитри ходове. Това, което най – много ми хареса бе смелостта, с която той се впусна в цялата тази мистерия. Имаше множество възможност и причини да се откаже, но не го направи.
    Том бе най – добрият му приятел и ме впечатли готовността му да помогне на Кристофър по всяко време и във всякакви ситуации. Той беше наистина верен приятел, който не бе много съгласен с всички действия на Кристофър, но го подкрепяше до последно и във всеки един момент беше неговата най – голяма опора. Това, което ми липсваше по отношение на двата персонажа, като че ли бе емоционалността. Искаше ми се да има повече изразяване на чувствата, особено след нещата, през които двамата преминаха. Без съмнение имаше няколко силни момента, но... ми се искаше повече.

    Като за финал мога да кажа, че книгата ме пренесе в една друга епоха, по един изключителен начин. Държа ме в напрежение през цялото време и дори усетих как съм с героите и съпреживявам приключенията, през които те преминаха. Авторският стил е лек и не натоварва, а персонажите – млади, смели, духовити и остроумни

Коментари