"Разум и чувства" от Джоана Тролъп - ревю

   Животът на Бел и трите й дъщери Елинор, Мариан и Маргарет коренно се променя след внезапната смърт на съпруга й. Четирите са принудени да напуснат прекрасно имение, прогонени от заварения син на Бел, който така и не изпълнява обещанието пред баща си да се погрижи за доведените си сестри. Пристигайки в новия си дом, изглежда единствената, която си дава ясна представа за сериозността на нещата, е най – голямата дъщеря на Бел – Елинор. Елинор, която винаги се тревожи повече за другите, отколкото за себе си, Елинор, която винаги оставя чувствата на заден план, за разлика от по – малката си сестра – Мариан – безнадеждна романтичка със склонност да драматизира. Ще успеят ли тези коренно различни момичета да се впишат в този свят и да свикнат с новия си живот, или ще се провалят?

Благодаря на издателство Еднорог за предоставената възможност!

   „Разум и чувства” е изключително лека книга, забавна на моменти, която се чете бързо и донася усмивки на лицето. Това, което я направи най – интересна за мен, бяха пъстрите персонажи, които през цялото време контрастираха помежду си.
   Атмосферата в книгата се движеше между минало и настояще – в маниерите и разбиранията на героите имаше нещо от минали епохи и, разбира се, от романите на Джейн Остин, (книгата е осъвременена версия на „Разум и чувства” от Джейн Остин) но също така присъстваха и предмети от нашето ежедневие. Определено се чувствах странно в някои моменти, но в никакъв случай не в отрицателния смисъл. Просто си представях, че чета роман на Джейн Остин с включени съвременни елементи.
   Елинор се превърна в моята фаворитка, защото понесе цялата тежест на този нов живот върху плещите си. На нея най – много се отрази това внезапно преместване, защото й се наложи да изостави обучението си на архитект – нейната единствена страст, но го показваше най – малко от цялото семейство. Двете сестри и майка й не осъзнаваха колко много неща ще се променят и не мислеха за плащане на наем, сметки, храна и т.н., докато Елинор се зае със задачата да осигури необходимите пари за семейството си. Работейки, тя едновременно успяваше да се справи и с любовните терзания на по – малката си сестра.


   Мариан, колкото и да е странно, също ми допадна. Имаше си своите моменти на слабост, когато се държеше леко налудничаво и драматизираше прекалено, но също така беше очарователна тази нейна вяра в истинската и единствена любов, а и страстта й към музиката. По време на книгата тя се промени – промени вижданията си и като че ли стана по – здраво стъпила на земята.
   Маргарет, най – малката сестра, беше изключително импулсивна и казваше винаги това, което мисли – това може би се дължеше на възрастта й. В книгата, тя премина и през своя „бунтарски период”. По мое мнение, тя носеше свежест на романа, защото поведението й ми беше най – смешно и с нея се получаваха най – забавните диалози.
   Бел, майка им, не ми беше много любим персонаж, защото се предполагаше, че тя ще се грижи за дъщерите си и прехраната и ще поеме отговорност, а това така и не стана. Тя през цялото време любопитстваше, шпионираше Мариан и Елинор и на моменти се опитваше да ги сватосва, а така и не мислеше за истински сериозните и важни неща за тяхното семейство.
   Второстепенните герои, които ми направиха най – голямо впечатление бяха: Фани с нейната мания за контрол и тази ужасна себичност, която притежаваше, сър Джон, който беше много весел персонаж, приемащ почти всичко с усмивка, затвореният Бил - трудно изразяващ чувствата си и още по – трудно разказаващ историята си, Уилс, който с грешката, която допусна, преобърна живота на Мариан, и разбира се – Едуард, който за дълго време се беше оставил да бъде манипулиран, но в крайна сметка откри правилния път и към себе си (спойлер!)  и към сърцето на Елинор.

   „Разум и чувства” е за читателите, които обичат стила на Джейн Остин, колоритните персонажи и малкото драматизъм.

Коментари

Публикуване на коментар