"Най - хубавото място на света е точно тук" от Франсеск Миралес и Каре Сантос - ревю

 Ирис е тридесет и шест годишна жена, която след загубата на родителите си, губи и смисъла на живота. Все още неоткрила своята сродна душа и работейки професия, която не й доставя удоволствие, тя решава да сложи край на живота си... Но преди да успее да го направи, тя забелязва място, което никога досега не е виждала: „Най – хубавото място на света е точно тук” – кафенето, което ще промени завинаги живота ѝ. Там тя се натъква на  мистериозен маг, а също и на чаровник на име Лука, които я научават да живее за днешния и за всички утрешни дни.


Благодаря на издателство AMG за предоставената възможност!   

   „Най – хубавото място на света е точно тук” бе изключително проникновено четиво, което събуждаше желание за размисъл на теми като смисъла на човешкия живот, любовта, болезнените спомени, които се налага да бъдат забравени и бъдещето, което стои пред всички нас. Въпреки че засяга доста възвишени теми, книгата предразполага читателят да се отпусне и да се наслади на лекия авторски стил.
   Главната героиня, Ирис, извървя един дълъг път на себеопознаване като правеше малки крачки към един по – добър живот, лишен от болезненото минало. Тя беше едновременно ученик и учител. Учеше се как да живее пълноценно, но заедно с това предаваше новополучените си знания за радостите от дребните неща в живота и светлия поглед към бъдещето и на мен. Освен второстепенните герои, които бяха от огромно значение за нейното личностно израстване, от голяма важност беше и изкуството: музиката и поезията имаха своята роля в трансформацията, която преживя героинята.


   Малко за второстепенните герои: Лука беше изключително мистериозен, както и магът, който обслужваше кафенето. В лицето на двамата Ирис срещна своите учители: те бяха тези, които при всяка среща я подтикваха да се замисля за живота си и ѝ преподадоха едни от най – важните уроци за миналото, настоящето и бъдещето. Те бяха интересни и с тайнствеността, която се носеше около тях – през по – голямата част от романа не се знаеше нищо за Лука, а дори и когато авторите позволиха да се навлезе повече в неговата история, се носеше полъхът на мистерията. Оливер беше глътката свеж въздух за Ирис, макар в началото тя да не го осъзнаваше. Той беше изключително упорит, но именно благодарение на неговата упоритост двамата успяха да намерят пътя едни към друг. Не на последно място идва брокерката Анхела, с която Ирис бързо намери допирни точки и се сприятели.

   Вдъхновяващ и поучителен, романът „Най – хубавото място на света е точно тук” даде не само на Ирис няколко незабравими урока за живота, за лошите моменти от миналото, които трябва да бъдат загърбени и за тези от бъдещето, които трябва да се посрещнат с отворени обятия, но и на мен.

Коментари

  1. Много хубаво ревю, Кая! От доста време съм си набелязала да прочета тази книжка, но след ревюто ти определено ще го направя по-скоро(:

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар