"Призраци в моята глава" от Пол Трембли - ревю

    Семейство Бенет са на пръв поглед една обикновена фамилия, докато един ден животът им не се превръща в ад. Голямата им дъщеря – Марджъри, започва да проявява притеснителни признаци на шизофрения. Опитвайки се да я спасят, двамата родители постепенно губят финансовата си стабилност, докато не се намират принудени да се обърнат към  добилото популярност риалити шоу „Обсебването”. И така техният „ад” излиза на бял свят и бива заснет и излъчен за широката публика. Но дали това, което камерите показват е истинското лице на нещата, или е изопачена версия на това, което в действителност се случва?
   15 години по – късно малката дъщеря на Бенет разказва своята гледна точка за събитията, на които е станала свидетелка в детството си. От ужасяващите истории, свързани със сестра ѝ, случили се тогава, до мрачни тайни на семейството си, тя разказва от първо лице за всичко случило се „зад кадър”. Но понякога действителността е по – ужасяваща дори и от едно хорър риалити шоу....

Благодаря на издателство Еднорог за възможността, която ми предоставиха!

   “Призраци в моята глава” е един стряскащ психологически трилър, разказващ за постепенния разпад на едно семейство, за отчаяните ходове, до които родителите в това семейство прибягват, за да спасят дъщеря си и за истината, която бива изопачена – не само от камерите, но и от самите тях.
   Това, което ми бе най – интересно да наблюдавам в романа, бе поетапната промяна в поведението, която настъпва във всеки един от персонажите, след появата на новото лице на Марджъри. Майката, която губи силата да отстоява своето мнение, тази, която започва да се съмнява и страхува от собствената си дъщеря – безсилната и готовата на отчаяни действия. Бащата, който започва да общува повече с Бог, отколкото със семейството си, този, който вместо защитник на семейството, става най – големият му вредител.  Затова и стигнах до извода, че изненадващи и стряскащи за мен не бяха действията на Марджъри, а решенията и поведението на хората около нея. Родителите, които трябваше да бъдат нейната най – голяма опора, всъщност бяха тези, които я бутаха към пропастта на лудостта ѝ, поставяйки я в стресови ситуации, като това животът ѝ да бъде гледан под лупа и стигайки твърде далеч, подлагайки я на екзорсизъм. 
   От цялата книга Мери, по – малката дъщеря, ми беше най – интересната фигура, защото станах свидетелка както на миналото ѝ в това разпадащо се семейство, така и на настоящето ѝ на възрастен, живеещ самостоятелно, потънал в спомените. Тя беше лицето на истината в романа - разказа своята история, и тази на сестра си, без излишните специални ефекти и добре премислени сценарии. Разнищвайки всяка брънка от всеки епизод на предаването, Мери ни предостави възможността да разглеждаме паралелно това, на което зрителите са станали свидетели и това, което се е случило в действителност. Детството на героинята ѝ преминаваше в  това да се разкъсва между силната си привързаност към по – голямата си и сестра и страхът, който изпитваше от нея, а настоящето – в анализиране на всички онези отминали ситуации и копнеж да изкаже истината на глас.
   По отношения на “хорър” частта в романа – да, в действителност имаше няколко гадни момента, които да те отвратят, както и ситуации, които да те объркат и да се зачудиш кое от това което казват/правят героите е реално и кое – не, но като цяло не мисля, че авторът бе наблегнал толкова на „хоръра” в книгата.

   Мистериозен и напрегнат, психологическият трилър „Призраци в моята глава” несъмнено ще ви изненада с някои свои обрати, но най - вече ще ви накара да се замислите за нещата, които могат да ни пречупят и тези, които са способни да доведат до разпада и на най - сплотеното семейство.

Коментари