"Ясновидците" от Либа Брей - ревю

   Ийви О`Нийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите й я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.
   Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо й Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна - дарба, която досега й е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите й са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.
   Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще й коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни...


 Много благодаря на издателство Емас за предоставената възможност!

   “Ясновидците” събуди читателския ми интерес още с резюмето си – Ню Йорк във вихъра на 20 – те години на миналия век беше нещо, за което със сигурност исках да прочета. След завършването на романа осъзнах, че книгата включва още доста неща, заради които си заслужава да се прочете. Освен бляскавата атмосфера на Ню Йорк, бе представена и една мрачна страна на града – мистериозни убийства, всели смут и страх, опасности, дебнещи из тъмните улички и изоставените къщи, призраци от миналото, готови за своето отмъщение. Към тази едновременно бляскава и мрачна атмосфера се прибавят и купища колоритни персонажи, към които нямаше как да остана безпристрастна.


   Либа Брей ме спечели със стила си на писане още с романа „Кралици на красотата”. Описанията ѝ оживяват пред очите на читателя! Четейки „Ясновицците”, успях да се пренеса в една съвсем различна епоха, в един съвсем различен град. Влюбих се в контрастите, чрез които бе представен Ню Йорк – като град, сбъдващ мечти, като сцена, на която се развиват най – големите ни желания, Ню Йорк със среднощните коктейли, танци и забавления, но и Ню Йорк като град, в който престъпността не спи, градът със зловещите мистерии, чакащи да бъдат разгадани. И точно това правят главните герои – впускат се в тяхното разгадаване.
   Ийви О`Нийл беше от онези героини, търсещи приключението, купона. Тя бе непокорна, мечтаеща, затова още от началото на книгата знаех, че мястото ѝ не е в родното ѝ малко градче, където един малък, дребен и незначим скандал е способен да плъзне из жителите на целия град и да съсипе репутацията на цялото ти семейство. Но големият Ню Йорк, изпълнен с предизвикателства, блясък и хора, сбъдващи мечтите си, беше точното място за нея! Още със стъпването си в Ню Йорк, Ийви имаше шанса да се срещне очи в очи с престъпността на града, а също и с дързостта на жителите му. Запознавайки се с купища интересни персонажи, тя се отдаде на истинското си „аз”- среднощните купони, копнежът за слава и да, забъркването в мнооого неприятности. Пропуснах ли да спомена, че кашата, която забърква Ийви в родното си градче, се дължи на ясновидската ѝ дарба? Същата ясновидска дарба, която тя продължава да използва в Ню Йорк, като този път обаче целта е разгадаване на убийство. И така към качествата на Ийви, които изброих в началото, се прибавят и нейната целеустременост и безстрашие да се изправи срещу някои много опасни хора.


   Другите двe дами с по – главна роля в книгата са най – добрите приятелки на Ийви – Мейбъл и Тета. Трите несъмнено бяха доста интересно трио, защото всяка една от тях бе коренно различна от другите две. Тета беше достигнала върха на своята кариера – звездата на шоуто, но също бе една героиня с драматично минало, момиче, доверяващо се единствено на най – верния си приятел, с когото ръка за ръка се е издигала в кариерата си. Мейбъл пък беше далеч по – плахата в компанията. Забавленията, в които останалите две героини се впускаха непоколебимо, далеч не бяха по нейната част, за разлика от романтичните помисли за един друг герой, които постоянно я обземаха.
   Момчетата в книгата бяха доста по – мистериозни и всеки един от тях криеше зад гърба си тайни. Като започнем с Джерико и неговата трагична история от миналото, предначертаваща и неговото настояще и бъдеще, която едва към края бе разказана, продължим със Сам и интересната му дарба, спасила го от множество ситуации и неугасващата му надежда, че ще открие майка си и завършим с Мемфис, още едно момче с интересна дарба, вечният закрилник на своя по – малък брат Исая. И тримата бяха вълнуващи персонажи, които разказаха на читателите различни и затрогващи истории, но най – тайнствен до края на книгата за мен остана чичото на Ийви – Уил. Един герой, за когото не се разбира много, с голям потенциал да бъде доразвит в следващите книги.
   Колкото до любовта в книгата – романтиката определено не беше на преден план, но ми беше достатъчно, за да си изградя ясна представя с кого искам да видя главната героиня накрая - иии, в случая не стана така както исках. Но за почитателите на романтиката (като мен) - имаше  още една любовна история – далеч по – добре развита, която определено беше трогателна.


„Ясновидците” е коктейл от мистерии, драми, екшън и колоритни персонажи, които ще ви изненадат с историите си. 
Една книга, носеща зловещ полъх, която ще ви накара да настръхнете.  

Коментари