"Чукът на Тор" от Рик Риърдън - ревю

Ревю на първата книга.


    Чукът на Тор отново липсва.
   Богът на гръмотевиците има дразнещия навик да губи оръжието си, а то е най-могъщото в Деветте свята. Този път чукът не е просто изгубен, а е попаднал във вражески ръце. Ако Магнус Чейс и приятелите му не успеят бързо да го върнат, смъртните ще останат без защита срещу атаката на великаните, Рагнарок ще настъпи и Деветте свята ще изгорят!
   За съжаление, единственият човек, който може да уреди сделката за връщането на чука, е най-лошият враг на боговете – Локи. И цената, която иска в замяна, е твърде висока…

Изключителни благодарности на издателство Егмонт за предоставеното копие!

  Рик Риърдън отново предоставя на читателите си обилна доза забавления и напрегнати моменти с втората книга от света на нордическите богове! Забавната компания, включваща любими герои като Магнус, Сам, Харт, Блиц е в пълен състав, за да тръгне по следите на вечно липсващия чук на Тор, а това приключение няма да им се размине без няколко смъртоносни битки, загадки, които героите ще трябва да разрешат, приятни и недотам приятни срещи с богове.
   Рик за пореден път доказа таланта си да пресъздава по съвременен и разбираем, много забавен и вълнуващ начин митологията. В тази книга той ни отвежда на нови места, а също и ни запознава с няколко нови същества и богове, познати от скандинавската митология. Освен неизчерпаемата доза чувство за хумор, книгата беше изпълнена и със смъртоносни ситуации, драматични истории от миналото на част от героите, нови запознанства и приятелства, които ще ви трогнат, а споменах ли и забавните моменти?! О, да!

   Магнус Чейс и неговият верен меч, достоен за някоя от наградите на MTV, отново бяха невероятна комбина, която се изправяше пред неприятели и злодеи. Още от предишната книга, Магнус ми е изключително интересен персонаж с това, че той не настоява за това да бъде "герой" и изобщо не прилича на Пърси. Напротив, Магнус често обича да се скатава от отговорности и дори да прехвърля тежестта на битките върху своя меч (е, остава си факта, че това после се отразява пряко върху неговата физика). Но пък не мога да отрека таланта му да превръща и най - напечените моменти в комично представление с коментарите и действията си. Не мога да отрека и това, че когато приятелите му са в опасност или са принудени да направят нещо против волята си, той се отдава на 100% в спасяването им. Една-две думи и за говорещия меч на Магнус, който постоянно го спасяваше от критични ситуации - за мен той си остава най - забавния и най - талантливия по отношения на певчески способности герой (ъ, предмет?) в цялата поредица!


  Във втория роман за Магнус Чейс единственото, кото ми липсваше, бяха симпатичните съседи на Магнус от 19 - тия етаж. Наистина ми се искаше да има повече сцени с тях, независимо, че и тук те се появяваха в ключови за книгата моменти. Не ми липсваше обаче присъствието на герои като Сам, Блиц, Харт, а също и на новопоявили се такива като Алекс Фиеро. В тази книга Сам отново се показа като силната валкирия, която отказва да се подчини на волята на баща си Локи и със сетни сили опитваща се да се откъсне от неговия контрол. Научаваме и интересни неща от личния ѝ и любовен живот, както и малко повече за нейния годеник Амир, който тепърва научава за света на боговете и двойствения живот на Сам. Невероятното дуо Харт и Блиц също имаше своето важно присъствие в романа. Блиц, който се включи в поредното приключение, въпреки смъртоносното пророчество, което го преследваше и Харт, за чието трудно детство  и баща-гадняр научаваме в тази книга. И накрая, но не по важност, Алекс Фиеро - новопоявилата се героиня/герой, с талант да променя пола и вида си, която впечатлява със сарказъм, силна воля пред баща си Локи и неизчерпаем талант да влиза безстрашно във всякакви битки. Щурата им компания бързо се сближаваше с всяка следваща страница и образуваше непобедим и задружен екип, а лично аз обожавам групичката им!


   Втората книга от света на нордическите богове е също толкова приятно и разпускащо четиво, колкото първата! Комични ситуации, смели герои и битки, в които да се впуснете заедно с Магнус, Алекс, Блиц, Харт и Сам! Не пропускайте тази книга, ако сте почитатели на Рик Риърдън!

Коментари