"Ангелско нашествие" от Сюзън Ий - ревю


  Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й - 17-годишната Пенрин - е готова на всичко, за да си я върне. 
   Дори да се съюзи с един от тях. 
   Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка. 
   Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял...


Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие!

   Романът “Ангелско нашествие” успя да изобрази света ни както никога досега! Свят, в който ангелите не са пазители на човешките същества, а рушители на всичко, до което хората са се докоснали. Свят, в който чудовища обитават горите и постепенно стопяват човешкото население. Свят на разединение, мизерия, ангелски задкулисия, свят, в който не можеш да различиш маската от истинското лице. И на фона на целия този ужас, се появява любовната история, която те докосва все повече с всяка следваща страница.

   Това, с което бих искала да започна, е оригиналната идея, която авторката бе заложила в романа. Сюзън Ий напълно разби представите за невинността на ангелите и ролята им на пазители на човешките същества. Белите им крила бяха пропити с кръвта на невинни човешки жертви, а властта, която имаха над хората, ги бе опиянила по ужасяващ начин. Най – ужасяващите сцени в цялата картина обаче бяха разрушенията, причинени от ангелите – градовете, в които къщи и апартаменти бяха загубили ролята си на „дом”, спокойствието и уютът, които завинаги бяха изчезнали от нашия свят. Целият този човешки кошмар контрастираше с ангелският лукс – жилищата, които си позволяваха и човешките роби, които им служеха.
   Пенрин беше точно толкова борбена и силна, колкото очаквах. Силно напомняща за други персонажи от антиутопични романи, героинята ѝ беше от онези, готови на всичко за своите близки (включително на това да вземат за заложник ангел). С голяма доза смелост и малко откаченост, Пенрин се втурна в спасяването на сестра си. На това приключение тя се отправи в компанията на един паднал ангел, чифт бели крила и един смъртоносен меч. Откритията, които направиха по време на своето пътуване по отношение на опитите за човешки бунт, ужасяващите експерименти, дело на ангели, изненадаха не само нея, но и мен.


    Рафи, другият главен герой, беше от онези типове, по които няма как да не си паднеш, заради цялата мистериозност, която струеше от него, кратките отговори, с които удостояваше Пенрин и почти нулевата информация за неговото минало. Идват и онези моменти, в които постепенно го обикваш, заради жестове му – загрижеността за човешкото момиче, което познава от съвсем скоро и готовността му да изложи живота си на риск, заради нея. Аз сметнах за сладка и силната му привързаност към меча и крилата – двете най – големи „орижия” на ангелите. Предполагам, няма да е изненадващо, ако кажа, че Рафи беше един съвсем различен ангел на фона на своите събратя.
    Любовта, пламнала между Пенрин и Рафи, е, разбира се, колкото очарователна, толкова и невъзможна. Но това не ми пречеше да се насладя на всеки един техен по – топъл момент. Връзката помежду им беше низ от забележки, спорове, саркастични коментари и заяждания, но и споделяния на душевни терзания и най - вече подкрепа.
   Колкото до второстепенните герои: от тях най - силно впечатление ми направиха малко откачената, но винаги оцеляваща майка на Пенрин и Пейдж - малката сестра на главната героиня, която в случая  играеше ролята на "жертвата" в книгата - общо взето тази, която я сполитат все лоши неща. И не на последно място, разбира се, злият ангел с черни крила - Белиал, копнеещ за смъртта на любимия Рафи.

   Драматични обрати, ужасяващ антиутопичен свят, ангелско господство, но и невероятна любовна история - ако сте почитатели на подобни елементи, то този роман е за вас!

Коментари

  1. Прекрасно ревю ^^ Прочетох книгата преди доста време, но ревюто ти опрделено ми припомни всяка една така любима частица от нея. А щом си харесала тази, то определено трябва да прочетеш и втората книга - тя е дори по-възхитителна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти <3 Прочетох и втората книга и съм напълно съгласна с теб - още по-интересна и напрегната е!

      Изтриване

Публикуване на коментар