"Уаби-саби" от Франсеск Миралес - ревю

   След внезапната раздяла с годеницата си Самуел е съсипан и всичко започва да губи смисъл. Точно тогава обаче две пощенски картички със загадъчното послание „Уаби-саби“ променят завинаги живота на четиридесет и пет годишния университетски преподавател. С намерението да открие тайнствения човек, изпратил картичките, Самуел заминава за Страната на изгряващото слънце. Там той получава най-важния урок, а една японска философия се оказва в основата на ново начало, изпълнено с надежда. 


Изключителни благодарности на издателство AMG за предоставеното копие от книгата!

   “Уаби-саби” беше едно от най – вдъхновяващите четива, които съм чела! Един испанец се потапя в японската култура, за да се получи незабравим разказ за неизбежните промени, които настъпват в живота и стремежът винаги да извличаме ползите от тях, за пътуването към себе си, изпълнено с предизвикателства и за съвършеното в несъвършенствата!
   Първото, на което искам да обърна внимание и което силно ме привлече в романа, беше идеята за пътуването – пътуването като начин за опознаване не само на една съвсем различна култура и разбирания, но и пътуването като начин да опознаеш себе си, да се справиш с предизвикателствата на живота и да загърбиш миналото. Спонтанното пътешествие на главния герой – Самуел, до Япония, очарова с множеството описания на забележителности в държава като Япония, малките барове из тъмните улички, в които песните и музиката носят своите послания и интересните личности, с които героят му се запознава. Това, което в най – голяма степен го промени и може би му вдъхна сили да продължи след неочакваната раздяла, бе японският термин „уаби-саби” и разкритието какво всъщност стои зад него, а именно - да откриеш красотата в несъвършенствата. Макар Самуел понякога да не разбираше докрай това послание, при завръщането му в родна Барселона, то със сигурност го беше променило в голяма степен.
   Един подобен вдъхновяващ роман не би бил същият без героите-помощници”, както е термина в приказките. Започвайки с един от първите такива – добронамереният съсед на Самуел – Титус, който бе „режисьор” и „сценарист” на заминаването, променило живота на главния герой, продължавайки с Габриела – зарязалата го годеница, която през цялото време насърчаваше промените, случващи се в живота му и завършвайки с мистериозните Мизуки и Окамура, с които персонажа на Самуел се запозна в Япония. Мизуки беше и героинята, която заедно със Самуел търсеше житейски отговори и мисля, че познанството промени в голяма степен и нея и разбиранията ѝ за живота.


   „Уаби-саби” е трогателна история с вълнуващи описания, разказваща за житейските трудности, пътят на себеопознаването, пътешествията, за голямата мъдрост в малките неща и да, за красотата в несъвършенството. А почитателите на “Най – хубавото място на света е точно тук”  и стила на писане на Франсеск Миралес определено няма да бъдат разочаровани от това четиво. 

Коментари