"Краля демон" от Синда Уилямс Чайма - ревю

   В планинския град Превала са настъпили трудни времена. Бившият крадец Хан Алистър е готов на крайности, за да намери прехрана за майка си и сестра си. Но не може да продаде единственото си ценно притежание – дебелите сребърни гривни, които са на китките му, откакто се помни. Сигурно е, че в тях се крие магия, защото растат заедно с него, а и не е открил начин да ги свали. 
   Един ден, докато е на лов, Хан се сблъсква с трима млади магьосници, на път да опожарят свещената планина на Ханалеа. Без да осъзнава съдбовността на деянието си, той отнема амулета на Мика Баяр, син на Висшия магьосник, за да се подсигури, че арогантното момче няма да го използва срещу него. Но амулетът пази страшна история – някога е принадлежал на Краля демон, довел света до ръба на разрушението преди хиляда години. Магическият предмет е страшен залог и Хан разбира, че Баяр няма да се спрат пред нищо, за да си го върнат.
   През това време на принцеса Раиса ана‘Мариана ѝ предстои да поведе своята собствена битка. След като е яздила и ловувала със семейството на баща си в продължение на три години, тя се е върнала в двора. Раиса се стреми да стане като Ханалеа, легендарната кралица воин, убила Краля демон и спасила света. Само че майка ѝ очевидно ѝ е подготвила друга участ – сватба, противоречаща на всички ценности за Кралството.

Благодарности на издателство ЕМАС за предоставената възможнот!

   Въпреки че пиша ревю за книгата чак сега, я прочетох още в първите дни на януари и определено останах приятно впечатлена! С първия роман от поредицата, Синда Уилямс Чайма успя да ме „вкара” в книгата и един свят на магия, кралски интриги, бунтове и неспирни приключения. Това, че книгата развиваше паралелно две различни истории (които намериха своите допирни точки в даден етап) позволи надникването в животите на двама коренно различни герои: Хан Алистър, момче, принудено да краде, за да изхранва семейството си, с остър език и тайни, за които самият той не подозира и Раиса – принцеса в бляскав живот, но не по-леки изпитания. Стилът е лек, историята едновременно напрегната и забавна – ако сте почитатели на жанра, няма да останете разочаровани!
   Много обичам, когато книгите постепенно те вкарват в света си, какъвто беше и случаят с „Краля демон”. Поднасянето на информацията на малки порции, ми позволи да опозная постепенно както героите в книгата, така и магическия ѝ свят. С течение на книгата се разбира за ролята ѝ в миналото настоящето, а е загатното и за ролята ѝ в бъдещето. Имаше нещо много симпатично в легендите, разказвани из страниците на книгата, за миналото на този измъчен свят, което ме накара да го обикна толкова силно. Не мога обаче да не кажа по няколко думи и за пристрастията си към двамата главни герои – Раиса и Хан.
   Не съдете прибързано за принцеса Раиса, само заради титлата ѝ. Истината е, че да, тя беше много своеволна героиня, която чисто по човешки често грешеше, но се стремеше да съхрани себе си във всеки един момент. Хареса ми, че не се примиряваше със съдбата, която другите ѝ бяха отредели, а вървеше по своите правила, често рискувайки живота си, но винаги оставайки вярна на себе си. Действията ѝ невинаги се припокриваха с верните решения, които трябваше да вземе, а действаше така, както сърцето ѝ диктуваше. Като друго качество на Раиса мога да изтъкна опитите ѝ да бъде достоен бъдещ владетел. За разлика от майка си - тя се опитваше да научи максимално количество информация за случващото се в земите ѝ и да се изплъзне от контрола на определено персони в кралството. Смятам, че в бъдеще със сигурност ще я видим в ролята на кралица и съм убедена, че ще я опознаем в още по-добра светлина.
   Колкото до Хан – борбен герой, изхранващ с цената на всичко семейството си, с тайнствено минало, за което самият той не знае? Несъмнено един изключително интересен персонаж, носещ силен дух на оцеляващ. Хан беше герой с огромно чувство за хумор, което не изгуби и след всичките трудности, които му се стовариха на главата. Няма как да отрека, че се привързах страшно много към него с течение на приключенията и опасностите, в които се впускаше. А нещата, които постепенно научих за миналото на Хан (тук се появява ролята на магията в неговия живот), които до голяма степен предопределиха и неговото бъдеще, го направиха още по-интересен и загадъчен в очите ми. 
   Интересно беше как книгата успя да преплете съдбите на двама толкова различни персонажи като Хан и Раиса. Колкото и кратка да беше срещата между двамата в тази книга, смятам че в следващата ще се насладим на повече моменти между тях и че сблъсъкът им в тази беше определящ за бъдещето на магичния свят в поредицата. Една принцеса и един крадец с интересни дарби - звучи вълнуващо. 
   Второстепенните герои бяха не по-малко завладяващи от главните. Като започнем с най-верния другар на Хан - Жарава, който беше с него буквално от първата до последната страница, от първото предизвикателство, с което се сблъскаха двамата герои, до последното, продължим с други двама, малко по-различни герои - Мика и Амон, които в дадени етапи от книгата разколебаваха сърцето на Раиса, един антигерой - лорд Баяр, ламтящ за кралската власт и готов да използва всякакви методи да се добере до нея и завършим с даровитата лечителка Върба - майката на Жарава, превърнала се в много от моментите в такава и за Хан. 

   Един прекрасен фентъзи свят, в които да се потопите, готвещ много изненади и приключения, изпълнени с напрегнати моменти. Може да очаквате голяма доза магия и екшън, интересни и различни персонажи, готови да се изправят пред предизвикателствата, които им готви всеки един ден. 

Коментари