"Илумине" от Ейми Кауфман и Джей Кристоф - ревю

  Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.
   Разказана под формата на хакнати файлове - имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още - ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. Експлозивна смес от емоция, действие и моменти, които ще ви накарат да затаите дъх.

Много благодаря на издателство Егмонт за изключително приятната изненада и възможността да прочета книжката!  

   С невероятно интересен подход на писане, книгата “Илумине” ме потопи в заплетените файлове и документи, разказващи за една война, доказваща пагубното действие на технологиите върху човека. Напрегнат сюжет, редуващ чувство за хумор, драматизъм и опасни екшън моменти, романът ме накара неведнъж да се смея, да плача и да изтръпвам от напрежение.
   Няма как да не обърна най – напред внимание на оригиналния стил, в който е написана книгата. Красива не само външно, но и вътрешно, „Илумине” представлява смесица от разпити, чатове, ноти, дневници, списъци, архиви от наблюдения, картинки...... всевъзможни неща! Графичното оформление на романа е изпипано до детайли, за което няма как да не се възхитя. Това само по себе си е уникално, но книгата освен това има и изключително интересен сюжет. Формата, под която е написана, не пречи действието да се развива бързо, героите да са изградени по такъв начин, че да се влюбиш в тях, а взаимоотношенията между тях да се еднакво забавни и драматични.
   Кейди Грантсмело и изключително умно момиче, което  ме впечатли със своята упоритост и жажда за научаване на истината. Макар показването на чувствата да не беше силната ѝ страна, това да рискува живота си за другите определено беше. Тя беше саркастична и забавна и независимо, че не вярваше в тази своя черта, в много моменти ме разсмиваше с коментарите си.
   Езра Мейсън – младши лейтенантът, със способности да се вписва във всяка компания, романтикът, който умело изразява чувствата си и не на последно място комикът, готов да отключи чувствата си за хумор и в най – напечената ситуация. На пръв поглед двамата с Кейди много се различаваха, но постепенно откривах допирните точки помежду им и тази страшно силно скрепена връзка помежду им – постоянния страх да не загубят другия  и готовността да подадат ръка едни на друг във всеки един момент.


   КАЗИМ  -  изкуственият интелект, който през цялото време си мислеше, че спасява животи и че действа само и единствено за защита на хората, а така и не осъзнаваше, че той е една от най – големите опасности за тях. Честно казано не очаквах от тази машина да започне да изпитва човешки емоции, но в един момент от книгата се случи точно така – изпитваше чувства на привързаност, гняв и дори страх.
   Невъзможно е да не обърна внимание и няколко второстепенни герои, които ме докоснаха, а именно – Байрън Джан, съучастникът на Кейди в „престълпението”, дирещ заедно с нея истината, който запази частица от себе си и в ситуация, която не очаквах, че ще го направи – наистина силен персонаж! До последно забавните дружки на Езра – Макнълти и Дориан  - благодарна съм за чатовете между Езра и тях, защото... LOL – просто трябва да ги прочетете!

   Препоръчвам книгата на всички откриватели, защото тази книга е откритие – пресъздаваща действието по много оригинален начин, „Илумине” ви готви изненади на всяка своя страница. Интересният сюжет, освен че държи читателя в напрежение, го кара и да се замисли върху един много важен въпрос: Каква е ролята на технологиите днес и каква би могла да бъде тя в бъдеще?... И също: Готови ли сме за последствията?

Коментари