"Бургундските дневници" от Ан Ма - ревю

   Мерсо, Бургундия, Септември, 2015 г. Кейт мечтае да стане майстор на виното. За да постигне това обаче, тя трябва да се изправи пред собствените си страхове – да се върне в Бургундия, където е той... Освен любовта, там Кейт намира тайна изба, която крие много повече от ценни бутилки вино.
   Мерсо, Бургундия, Септември, 1939 г. Елен мечтае да опази семейството и дома си, без да пристъпва моралните си принципи. Във време, в което е опасно да отстояваш себе си, тя е готова да се бори за свободата. Нейната история е старателно заличена от семейните архиви и потъва в забрава до появата на Кейт...
   Сред лозовите насаждения и приказната природа на Франция, един дневник преплита историите на две силни жени от различни времена. Семейното имение Шарпен разкрива богатата си история в този вълнуващ разказ за ценностите, любовта и семейството. 

Благодаря на издателство Ера за възможността да се докосна до романа!


   „Бургундските дневници“ е роман, който ме потопи в истории за погребани семейни тайни, носещи аромата на вино и чара на Франция. Написана леко и увлекателно и разказваща за съдбите на две силни и целеустремени жени от различни времена, книгата бе едно прекрасно съчетание на история от миналото и такава от настоящето.
   Симпатично написана, книгата определено ми донесе много приятни емоции и настроение. Немалка роля изигра това, че действието се развиваше в прекрасната Франция, която наистина мечтая на посетя някой ден. Авторката имаше няколко блестящи описания, потапящи в атмосферата на Бургундия и животът на хората там. Най-отличителното в романа обаче несъмнено бяха вината. Вината, които присъстваха на почти всяка страница и които бяха достатъчно добре описани с техните външен вид, аромат и вкус, че да се създаде илюзията у читателят, че дегустира заедно с героите. Колкото до тях...
   Кейт беше едната от двете героини, стоящи във фокуса на романа. Отдадена на работата си като сомелиер в Америка, Кейт се стремеше към най-престижното отличие при нейната позиция - Майстор на виното. За целта тя трябваше да се справи с "ахилесовата си пета" - френските вина, което я отведе при роднини в Бургундия. Освен с неустоими вина, във Франция Кейт се сблъска и със миналото си - бившият ѝ любим Жан-Люк, както и с погребаното минало на семейството си - тайните дневници на момиче, живяло във времето на Втората световна война с история, за която си заслужа да се разровиш. 


   Елен беше другата героиня, около която се въртеше действието на романа. И за мен лично тя бе по-интересната и любима от двете героини. Подобно на Кейт, Елен преследваше своите мечти, търсейки начини да продължи образованието си в добър университет. Задаващата се, а скоро и започнала война обаче помрачи това. Елен беше едно борбено момиче, което за кратко време трябваше да вземе важни решения, касаещи бъдещето и семейството ѝ и смятам, че в голяма степен тя направи правилните избори. За времето, в което живееше - мизерията, глада и най-вече страха по времето на войната, Елен беше изключително смела и отдадена на кауза, отнасяща се до целия френски народ. 
   Наистина обикнах романа, но въпреки това, имам дребна критика към някои от второстепенните персонажи, които не ми се сториха достатъчно добре изградени, а реакциите им и действията им често бяха преиграни и не достатъчно реалистични. Пример за това ми се стори Хедър - съпругата на братовчеда на Кейт, при които тя отсяда да живее, която на мен се стори героиня с твърде преувеличени реакции спрямо ситуациите, в които бе поставена. Жан-Люк пък беше твърде идеализиран образ, а историята му с Кейт, просто не ми се стори на нивото на една силна и емоционална любовна история. Имаше разбира се и изключения - наистина симпатизирам на Роз, която бе най-добрата приятелка на Елен и заради произхода си се сблъскваше с даже по-големи трудности от нея. Дженифър - една от близките приятелки на Кейт, също беше добър образ, изразяващ своята подкрепа и съвети към Кейт. 

   Ако сте почитатели на хубавото вино и хубавата храна, ако мечтаете да посетите слънчева Бургундия, или да усетите от трагизма на Втората световна война. Ако търсите семейни тайни, или завладяваща история, то не пропускайте "Бургундските дневници", защото книгата съдържа именно това! 

Коментари