"Жълтият плик" от Ким Динан - ревю

   Мислили ли сте някога колко ще бъде хубаво да зарежете всичко и да се впуснете в пътешествие по света? Да посетите всяко място, което искате и да останете там колкото желаете? Без краен срок, без план!
   Ким Динан дълго мечтае за това. Докато един ден просто решава да послуша сърцето си! Заедно със съпруга си Браян продават всичко, напускат работа и поемат към приключението на живота си.
   Преди да заминат техни приятели им правят необичаен подарък – жълт плик. Двамата сами трябва да решат как да го използват. Има само 3 прости правила.
   Ким и съпругът й опознават Еквадор, Перу, Непал и много други екзотични места, извън туристическите дестинации. Двамата срещат трудности и предизвикателства, но и опознават различни култури, създават приятелства и изживяват приключения, които коренно променят живота им. Следвайки правилата на жълтия плик, те откриват, че парите нямат нищо общо със способността да даваш.

Благодаря на издателство Ера за възможността да прочета книгата!


   "Жълтият плик" е книгата, с която стартирам 2018-та и съм безкрайно доволна от избора си! Разказвайки за пътешествията из света на една на пръв поглед обикновена двойка, "Жълтият плик" успя да ме пренесе на едни изключителни дестинации, запозна ме с разнообразни култури и ме срещна с вдъхновяващи хора. И определено ме накара да бленувам за живот като този на Ким и Браян, вечните пътешественици...
   Влюбих се в дестинациите, които Ким и съпругът ѝ Браян посетиха, влюбих се и в страстта, с която Ким говореше за тях. Пътешествието им из света стартира от Еквадор, последваха държави като Перу, Индия, Непал, Индонезия, Виетнам, докато в края на своето околосветско приключение не се сбогуваха с горещините на Мексико. Екзотични места, които гарантират немалко запомнящи се преживявания като пътуване с рикша в тропическия климат на Индия, експедиция с лодка в Непал, виетнамски велопоход и др.  Преживявания, често придружени и със забавни моменти като нелепи проишествия в автобусната тоалетна, или неловки недоразумения в летищното кафене.
   Историите, които самият жълт плик разказваше, бяха поместени измежду приключенията на всички места, които посетиха Ким и Браян. Казвам "истории", защото зад всяка една банкнота, дарена от жълтия плик, се криеше и личност, или просто спонтанно благородно дело - винаги, обвързани с интересен разказ и обогатяващи преживяването на двамата пътешественици. 
    Освен невероятно вълнуващите приключения, които изживяват по време на пътуванията си, срещите с интересни личности и сблъсъкът на различните култури, Ким Динан описва и личните си преживявания и терзания, които я измъчват - сътресенията във връзката със съпруга ѝ Браян, вътрешните конфликти и колебания, присъства и елементът на "търсенето на себе си". От самото начало тя е откровена с читателите - за причината да изостави сигурния си живот и кариера и да поеме по този път и за израстването си и преоткриването си през това време, което смятам направи книгата даже по-близка до читателя. Опознавайки невероятните места, които Ким и Браян посещават, някак си опознах и самите тях - обичащи се, променящи се и преоткриващи се един друг.    "Жълтият плик" е една книга за мечтателите, за пътешествениците, за копнеещите да изживеят едно незабравимо приключение, разхождайки се по различните географски ширини и дължини. Един мемоар, с който горещо препоръчвам да започнете годината, ако все още не сте се спрели на заглавие :)

Коментари