"Творческо писане за мечтатели" от Росела Калабро - ревю

   Всеки четвъртък в уютната "Кафе-книжарница на мечтите" собственичката Петра организира курс по творческо писане. Сгушено в сърцето на Милано, очарователното кафене със старинни дървени рафтове, затрупани с книги и аромат на горещ шоколад, е идеалното място да се отпуснеш в търсене на своята мечта между страниците на някоя книга.
   Петима души - всеки със своята необикновена житейска история, постепенно се сближават. Техните лични истории се преплитат, докато се стремят към собствения си щастлив край.
   Заедно с ексцентричния и обаятелен учител Дилън те се впускат във вълшебния свят на книгите, за да открият магията на литературата, вкуса на мечтите, но и да се изправят пред страховете и грешките си.

Благодаря на издателство Ера за възможността да прочета романа!

Започнах "Творческо писане за мечтатели" с чувството за симпатично четиво, което да съчетава страст към книгите, въображение в писането и безкрайност в мечтите... И това чувство наистина витаеше из страниците на книгата. Росела Калабро е създала една топла и сърдечна книга, която успя да ме приюти в по-хладните дни.

Книгата бе разказана от името на Петра - собственичка на "Кафе-книжарница на мечтите", но чрез нея опознахме и личната история на всеки един от останалите герои, които бяха с не по-маловажна роля за романа от нея. Петра изживяваше своята мечта - симпатичната кафе-книжарница, която бе създала, но извън кариерата си, тя бе преживяла известни разочарования, които я бяха отказали от преследването на "голямата любов". До момента, в който не се появи чаровният Дилън, който донякъде  обърка Петра и я постави пред известни колебания...


Самият Дилън, който се превърна в учител на скромния курс по творческо писане, се оказа колкото интелигентен, толкова и... неприятен. Поне за мен. С всяка следваща глава като че ли откривах, че единствените качества на този герои останаха нехарактерното мислене и интелект, с които развиваше въображението и усета на другите от творческия курс. 

Вечно позитивната и ексцентрична Бланш. Тя бе един нехарактерен персонаж, който мигновено ме спечели, а работата ѝ като бояджийка, която беше осъществената ѝ мечта, перфектно допълваше шарения ѝ образ! В любовен план около нея сякаш имаше и най-интересно развитие в книгата (за почитателите на романтиката като мен).

Росела Калабро ни беше дарила и с една прекрасна Линда, която беше най-тихата и сдържаната в групата, но и не по-малко ентусиазираната в мечтата си - шиенето на парцалени кукли. А книгата показа постепенното осъществяване на тази мечта.

И не последно място - Алехандро, чиято история беше тъжна, чиято мечта - танцуването, беше и далечна, заради вътрешните му бариери... Но и история, която бе посвоему красива.

Тези петима души, толкова различни един от друг, бяха събрани от мечтите си и колективно развихряха въображението си. Превърнаха се в една прекрасна компания, която заедно изживяваше и тъжните, и вдъхновяващите, и щастливите моменти.

"Творческо писане за мечтатели" е симпатична история, в която да се потопите, особено ако обичате "книги за книгите", писането и най-вече - света на мечтите... Книгата представя не една, а цели пет необикновени истории и мечти, в които може би дори ще откриете себе си. 

Коментари