"Животът и времето на Хлапето Мълния" от Бил Брайсън - ревю

   Бил Брайсън е роден в средата на най-американското столетие - през 1951 г, по средата на Америка в град Де Мойн, Айова, в разцвета на най-многобройното американско поколение – бейби бумърите. В качеството си на един от най-популярните и забавни съвременни автори, той е в идеалната позиция да се гмурне в спомените за своето типично американско детство и да ни предостави мемоар от най-висока класа, изпълнен с щастие, топлина и разбира се, непресъхващ хумор. Като милиони свои връстници Бил Брайсън е израснал под влиянието на фантазията да бъде супер герой. Тичал неуморно из махалата, облечен с любимата си овехтяла футболна фланелка с мълния върху нея и хавлия, завързана около врата му вместо плащ, преодолявайки високи сгради с един скок и побеждавайки злодеи (а понякога и обикновени кретени) основно в мислите си. Тези негови приключения скоро му печелят забележителното прозвище  „Хлапето Мълния“.


Благодаря на издателство Еднорог за възможността да прочета книгата! 

   От известно време се канех да прочета нещо на Бил Брайсън, тъй като съм го приела за синоним на думата "хумор", а в много моменти човек се нуждае именно от малко хумор и ето, че с "Животът и времето на Хлапето Мълния" тази възможност ми се отвори. И напълно очаквано - тази книга беше ужасно забавна, но и изпълнена с много носталгия по детството и описания на все по-бързо променящата се Америка. С тази си симпатична автобиография Бил Брайсън не беше изненада за мен, но пък беше едно малко откритие, което със сигурност ще имам предвид и за бъдещ избор на четиво.


   Влюбих се в носталгичното чувство в романа! Във всички спомени, към които се връща Бил Брайсън и към които прави и нас съпричастни. Към късчетата от своето детство, които ни дава и шеговитото чувство, с което го прави. А детството му... то е било такова, каквото заслужава всяко едно дете - безгрижно, изпълнено с пакости, нарушени забрани, луди приятели, странни роднини и съседи, нелепи инциденти и безумно много смях. 
    Освен да разказва весели истории от детството и да се връща назад към едни от най-хубавите си години, Бил Брайсън включва в книгата си и един друг аспект - на проспериращата Америка. Беше любопитно да проследя как ежедневието на хората, начинът им на живот и заобикалящият ги свят са се променяли с всеки един изминал ден. Динамичният напредък при технологиите, развитието в ядрените оръжия, пикът на храненето с полуфабрикати бяха една малка част от нещата, поместени измежду всички жизнерадостни моменти от детството на автора, създавайки една цялостна картина за Америка през 50-те години.

   "Животът и времето на Хлапето Мълния" ви гарантира няколко часа, изпълнени с много смях и носталгия по едно забавно детство, гарнирани с любопитни факти от живота в Америка през 50-тe, затова не я пропускайте!

Коментари