"Острието на асасина" от Сара Дж. Маас - ревю

Ревю на първата книга.                                               Ревю на четвъртата книга. 
Ревю на втората книга.                                                Ревю на петата книга. 
Ревю на третата книга.

   Селена Сардотиен дължи репутацията си на Аробин Хамел. Той я приютява в Гилдията на асасините и я научава на всичко, което й е необходимо, за да оцелее.
   Враговете на Аробин се крият навсякъде – от покривите и мръсните вертепи на Адарлан, до далечни острови и смъртоносни пустини. И Селена е задължена да ги унищожи. Но зад задачите се крие тъмна истина, която ще предoпредели съдбата й и ще разбие сърцето й завинаги…


Благодаря на издателство Егмонт за възможността да прочета книгата!


   Сара Дж. Маас отново успя да ме отвлече в свят на несправедливост, обречени каузи, насилие, жестокост, където обаче под цялата тъмнина прозират и приятелството, любовта и страстта. Сборникът с разкази, посветени на любимата асасинка Селена Сардотиен, съдържаше всички елементи, задължителни за стила на Сара Дж. Маас - любопитни конфликти, неочаквани развръзки, силни персонажи, напрегнати битки... А по време на нестихващото действие в разказите, авторката изграждаше характера на своята главна героиня, пречупваше я, след което отново я караше да се изправи пред невъзможни ситуации, оформяйки я като силния и изключителен персонаж, който познаваме от последната излязла до момента книга на поредицата. 
   
1.Асасинът и господарят на пиратите:
- Първият разказ се явяваше и първа среща с първата голяма любов на Селена - небезизвестният чаровник Сам Кортланд. Отношенията им в началото не бяха никак приятелски, но пък за сметка на това бяха доста забавни и донякъде непредсказуеми. Непредсказуеми, заради съвместната мисия, възложена им от Аробин Хамел, който ги постави в ситуация, в която двамата или трябваше да се обединят, или да се предадат един друг. Освен интересните им взаимоотношения, неочакваното приятелство, зародило се помежду им, разказът съдържаше и много приключения по вода, една благородна кауза, поставяща в риск живота на главните герои, среща с един бъдещ и враг, и съюзник на Селена, както и хитри трикове и напрегнати битки.

2.Асасинът и лечителката:
- Това беше най-малко любимият ми разказ от сборника, защото го намерих за най-ненужен и недопринасящ с почти нищо за цялостната история на Селена, но въпреки това успях да открия и неща, които ми харесаха - като главната участничка в него - Ирен Тауърс. В "Асасинът и лечителката" Селена отсяда в долнопробната странноприемница "Бялото прасе", като именно там се натъква на спомената вече лечителка Ирен. Фокусът на разказа беше основно върху Ирен и нейната история, настояще, бъдеще и мечти. И въпреки, че разказът бе съсредоточен върху нея, не научих достатъчно за нея. От сигурен източник обаче, знам, че тя се появява в Tower of Dawn, където има интересна роля, покрай която се надявам да разбера още нещичко за персонажа ѝ.

3.Асасинът и пустинята:
- След по-слабия по мое мнение втори разказ, дойде ред на един доста по-интересен, който изпитва способностите на Селена - и физически, и психически.  В "Асасинът и пустинята" Селена изтърпява наказанието, наложено ѝ от Аробин вследствие на действията ѝ от първия разказ. Червената пустиня - мястото на което се развива действието в разказа, поставя под въпрос търпението и издържливостта ѝ, а в нея Селена се среща както с тайнствата на Немия господар, получавайки от него ценни съвети, така и с чаровната, но много опасна Ансел, която, както в настоящия разказ, така и в бъдещето на Селена, често мени ролята си от неин приятел на враг. След последния разказ, това бе може би този с най-наелектризиращото действие, особено в последните няколко страници...

4.Асасинът и подземният свят:
- Връщайки се на своя почва, Селена се изправя пред нови и неподозирани изпитания в четвъртия разказ от сборника. Разказът съдържаше в себе си доста сладки моменти между Селена и Сам, проследи по-отблизо взаимоотношенията и вечните дрязги между Селена и едно от любимките ми в поредицата - Лизандра, както и показа влошилата се след тежкото наказание и доста сложна връзка между асасинката и нейния господар - Аробин. В "Асасинът и подземният свят" Селена се впуска и в поредната си мисия, която ще я научи на един важен урок - че понякога нещата не са такива, каквито изглеждат.

5.Асасинът и империята:
- Четенето на последния разказ беше меко казано мъчително. Всеки, прочел първата книга, знае за съдбата на силната връзка между Сам и Селена и въпреки това не мисля, че бях готова. В този последен разказ от сборника, Селена и Сам обмислят съвместното си бъдеще, но пред тях стои един последен, финансов проблем - за да се освободят от Гилдията на асасините, те трябва да заплатят и съответната цена. Това дава началото на най-опасната мисия, която двамата някога са приемали, а когато нещата тотално се объркват, това променя живота на Селена завинаги... 

Коментари

  1. Доста добре си представила мнението си за всеки от разказите си, като не си дала информация, която да е повече за всеки от тях. Отдавна искам да разбера историята на Селена и Сам, защото много фенове все още наблягат на нея и уважават Сам прекалено много. А, сега и като прочетох "Империя на бури" и се появиха още няколко герои, а в следващата книга ще има и още, както ти си написала е задължително да прочета "Острието на асасина". Само веднъж да се сдобия с него и го почвам. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар