"Всички сме родени от звездите" от Роуан Колман - ревю

   Стела Кери посвещава вечерите на грижи за пациентите си. Нейната мисия е да лекува не само телата, но и душите им. А може би и своята... Тя записва в писма най-съкровените им послания към техните близки. Нежни, неподправени, искрени думи, които ще останат завинаги запечатани в нечие сърце.   
   Самата Стела преминава през труден период и въпреки усилията си, не вижда благоприятен изход.    
   Докато една нощ тя пише писмо, което може да промени всичко...

Благодаря на издателство Ера за възможността да прочета романа!

   Затрогващо написан, романът "Всички сме родени от звездите" преплита в себе си историите на трима души, които успешно си проправиха път до сърцето ми. И докато четях за едната от тях, която се бори за любовта си, другата, която тепърва изпитва трепетите от първата любов и този, който преоткрива любовта, някак си получих късчета и от историята на десетки други герои, под формата на откровени писма до най-милите и важни за тях хора. Очарователна и завладяваща, драматична и много романтична, това е книга, която определено си заслужава да ѝ се даде шанс!
   Макар действието в романа да се развиваше основно в болница, далеч не беше толкова депресиращ, колкото очаквах. Несъмнено имаше своите драматични моменти, които насълзяват очите, но миговете на щастие и любовта, която постоянно напомняше за присъствието си, омекотяваха трагизма в историите на героите. Сюжетът беше предаден с лекота, а авторката се беше постарала да направи четенето приятно и подобно на топла прегръдка. 
   И понеже героите, заедно с техните истории, бяха най-важните в книгата, ще започна с героинята, която беше може би свързващата нишка между всички тях - Стела Кери - лекарката отдадена на своите пациенти по един необичаен начин. Стела записваше и предаваше под формата на писма най-съкровените послания на своите пациенти до техните близки като един последен подарък точно преди смъртта им. И макар това да звучи малко тъжно, всъщност всички писма бяха пропити с позитивизъм, романтика, дори хумор. За разлика от професията си, в личен план Стела срещаше големи трудности. Бракът ѝ преживяваше своите сътресения след завръщането на съпруга ѝ от войната в Афганистан. Допадна ми обаче, че авторката избра да даде както най-трудните им моменти, така и най-щастливите им - връщайки се назад във времето, тя описа първата им среща, първите искри... 
   Една от пациентките на Стела - Хоуп, беше друго главно действащо лице в книгата. Страдаща от белодробното заболяване кистозна фиброза, Хоуп и нейната история бързо-бързо ме спечелиха. Силното ѝ приятелство с най-добрия ѝ приятел Бен и любовта, която се зараждаше между тях, топлата връзка, която успя да изгради с една от другите пациентки, моментите, когато се самосъжаляваше и тези, в които поемаше дълбоки глътки въздух от живота, я направиха един реален, симпатичен и изключително близък за мен персонаж. 
   Третата сюжетна нишка в романа, беше отделена за Хю. Ако трябва да бъда честна, първоначално той не ми направи добро впечатление, защото представяше образа на героя-кариерист. След последната му и неуспешна връзка, от която му беше останал само един симпатичен котарак, Хю прекарваше дните си самотно, отдавайки се на работата си. Историята му обаче бързо ми стана интересна, когато той неочаквано се запозна с малкото си съседче и неговата майка, които го промениха и вкараха малко радост в живота му. В допълнение към това, мистериозните обаждания, които получаваше и писмото, което преобърна света му, направиха историята му още по-интригуваща в очите ми.
    Освен тези три истории, понякога малките, а друг път големите роли на второстепенните герои, също имаха своето огромно значение за романа - магнетичният Бен, който пръскаше чар, съпругът на Стела - Винсънт, който също имаше драматична история, която да разкаже, малката пациентка с огромно сърце, с която Хоуп се запозна в болницата и десетките писма, чрез които надникнах и в душите на други герои, макар и само с едно писъмце дълго страница.


   Трогателна и нежно написана, книгата "Всички сме родени от звездите" предоставя няколко невероятни истории на едни сърдечни герои и успява да събуди чувства както на тъга, така и на любов и щастие.

Коментари