"Гръцките богове на Пърси Джаксън" от Рик Риърдън - ревю

   В „Гръцките богове на Пърси Джаксън” Пърси влиза в ролята на разказвач и ни потапя в гръцката митология, като ни разказва с модерен език и с много чувство за хумор митовете за сътворението на света, а и едни от най – интересните митове за богове като Зевс, Посейдон, Афродита, Хера, Аполон (да, не мисля да ги изреждам всички). Сарказмът, типичен за Пърси, не липсва, което значи само едно – смехът е гарантиран!

Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Книгата наистина беше много, много, мнооого забавна! 400 страници смях и божествени изцепки! Рик се беше постарал всяка една страница да бъде пропита с чувството за хумор на Пърси. Митовете бяха разказани по много интересен и увлекателен начин и в никакъв случай не бяха отегчителни и скучни (каквото очаквах от гръцките митове, преди Рик да ме потопи в този свят)
Видяхме всеки един от боговете в различна светлина (Пърси не беше спестил пикантерийте от живота им, нищо, че с това рискуваше да бъде „опърлен”) Имахме богатство от истории и случки: от бащи, които ядат децата си, през братя, които се женят за сестрите си,  до бебета, които порастват за броени секунди, а други дори още като пеленачета се превръщат в изпечени крадци (мхм, ако сте чели поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” сигурно вече се досещате за кой бог говоря). Всеки един от митовете беше представен чрез съвременен език и по достъпен начин, така че не очаквайте нещо в стил „Омир”.


   Пърси правеше много забавни сравнения с днешния свят и набеждаваше някои от боговете за проблемите на съвременния човек. Друго забавно бе начинът на пресъздаването на диалозите между боговете, който не се отличаваше от начина, по който говорят тийнейджърите помежду си.

Като цяло „Гръцките богове на Пърси Джаксън” беше едно забавно и увлекателно четиво, което със сигурност ще привлече интереса ви към старогръцката митология, независимо дали сте дете или възрастен. 

П.П. Докато четях книгата тотално се изгубих в роднинските им връзки!

Коментари