"Дългият път надолу" от Джейсън Рейнолдс - ревю

Шейсет секунди
Осем етажа
Три правила
Един пистолет
   По-големият брат на Уил е прострелян. Убит. Скръбта е огромна, трудна да се преглътне, а в квартала властват Правилата:
№1: ПЛАЧ
Не плачеш.
Независимо за какво.
№2: ДОНОСНИЧЕСТВО
Не издаваш.
Независимо за какво.
                                                 №3: ОТМЪЩЕНИЕ
                                              Убиваш.
                                                  Независимо от всичко.

Сърдечни благодарности към издателство Егмонт за предоставената възможност!


   Силна. Емоционална. Дълбока. Разбиваща сърцето... Останах истински докосната от историята в книгата. От уроците, които предава,  темите, които засяга, тъгата, която носи, дилемите, пред които изправя героя. Наистина не очаквах, че роман, написан в стихотворна форма е способен на това. 
   За първи път чета роман, написан в стихове, затова няма начин да не обърна първо внимание именно на това. Истината е, че никога не съм си "падала" по поезията, затова и подходих доста скептично към този поетичен роман. Но сякаш именно поетичната форма, под която беше написан, направи емоциите в него толкова ярки, силни и забиващи се като иглички в сърцето. Трудните теми, които авторът застъпваше в книгата, също допринесоха за емоционалността ѝ: насилието, безкрайният кръговрат, който представлява "отмъщението", справянето с болката и загубата, страшната среща с миналото и още по-ужасяващата с настоящето.
   

   Историята на Уил звучеше толкова реална, жива. Носеше ми чувството, че се возя заедно с него в асансьора, потънал в дим, и съм поставена пред призраците на миналото, а заедно с тях и пред някои трудни решения. Защото героят му бе поставен пред кръстопът: да отмъсти за смъртта на брат си, както следва по правилата, или да се поучи от миналото и да спре безкрайния кръговрат от убийства и насилие. Роднини, стари приятели и врагове - всички те, докоснати от "смъртта" и плод на собствените му колебания, опитваха чрез историите си да му помогнат в трудната дилема, пред която беше изправен. 

"И нали знаеш,

че е странно да знаеш
за човек, когото не познаваш,

и в същото време

да не знаеш нищо
за човек, когото познаваш,

нали знаеш?"

   Препоръчвам горещо да се запознаете с "Дългият път надолу" - книга, от която прозират множество емоции - страх, тъга, ярост, и споделени истини за живота и смъртта.

Коментари