"Върху тънък лед" от Камила Гребе - ревю

   Зимният студ се спуска над Стокхолм, когато полицията пристига на мястото на жестоко убийство. По странен начин то е свързано с неразрешен случай отпреди 10 години. Но този път има заподозрян! Собственикът на къщата – бизнесмена Йеспер Оре, който е в неизвестност.
   В търсене на мотив, инспектор Петер Линдгрен се обръща към брилянтния профайлър Хане Лагерлинд-Шон. Да загърбят противоречивите си отношения и да работят като екип, е единственият им шанс да открият истината. Или поне Оре.
   Но те не са единствените, които го издирват. 
   Два месеца по-рано, Оре започва страстна, но тайна връзка със служителката си Ема Боман. Изчезването му озадачава Ема и тя подозира, че той е отговорен за поредицата от странни инциденти, които я сполетяват.
   Пътищата на полицията и Ема се преплитат, докато всички търсят Йеспер Оре.
   Който може би е убиец. Или е измамник. Или е жертва. Или е мъртъв. Или...

Благодарности към издателство Ера за възможността да прочета романа!


   "Върху тънък лед" предоставя три гледни точки, три напълно различни живота, които се допират в случая на едно ужасяващо убийство. Напрегнати кулминации, шокиращи развръзки, дълбочина в историята и многопластови персонажи - нямаше какво повече да очаквам от този психологически трилър!
   Това е първият роман на шведката Камила Гребе, който чета и съм меко казано очарована от стила ѝ на писане. Зимен Стокхолм беше идеалната сцена, на която да се развие напрегнатото действие, изпълнено с непредсказуеми обрати, а авторката умело описваше разследването на зловещото убийство на една млада жена, което служеше като фон на няколко лични драми, стряскащи разкрития от миналото и емоционални колебания.
   Трите главни персонажа, от чиято гледна точка надниквах в дълбочината на сюжета, без съмнение бяха най-силната част от романа, като избирам да ги представя в реда, в който се запознах с тях. Разведеният инспектор Петер Линдгрен в началото създаваше илюзията на човек, гледащ с абсолютна апатия на живота, до степен, до каквато вече дори ужасяващите случаи, които разглежда да не го впечатляват толкова. До момента, в който не се натъкна на сложния случай, около който основно се въртеше действието, съмнително приличащ на друг, неразрешен от миналото му. Случаят го срещна и с един важен човек от миналото, което отключи стари спомени и рани, а заедно с ретроспективните моменти, в които се връщах назад, изграждах в главата си и един съвсем различен образ за Линдгрен...
   


   Младата Ема Боман беше един не по-малко интригуващ персонаж. Объркана и търсеща отговори, заради внезапното изчезване на своя шеф и настоящ интимен партньор - Йеспер Оре, чрез нея надникнах в едно от най-драматичните преживявания в тийнейджърските ѝ години, отразило се и на настоящето ѝ. Моментите от живота на Ема от преди години се редуваха с такива от зараждането на една пламенна и страстна връзка с Йеспер, и с поредицата от странни случки, случили се след изчезването му. И тъй като образът на Ема бе може би най-объркващият и изненадващият, цялостната представа за нея ще оставя да си изградите сами. 
   Другата дама в романа - бившата талантлива профайлърка Хане, беше разочарована от живота, но примирила се с него съпруга на един вечно налагащ контрол и непоискана грижа мъж. Поканата да участва в разследването на убийството успя да събуди както стари чувства, така и искрата у нея, която да я накара да пожелае отново свободата си. Подобно на Ема, образът на Хане също ме изненада в голяма степен, най-вече заради решителността, с която направи толкова смели стъпки в живота си. 

   Един наистина "вледеняващ" роман, който прониква дълбоко в подсъзнанието, карайки те да създаваш различни бъдещи сюжетни развръзки, докато не стигаш до неизбежния край и никоя от тях не се е оказала правилната. Ако търсите напрегнат психологически трилър, то "Върху тънък лед" е книгата за вас!

Коментари