"Кралица на четири кралства" от НКВ Принцесата на Кент - ревю

   Стогодишната война бушува в Европа. Френското кралство се топи като сняг под силните лъчи на слънцето, кралят е луд, кралицата - напълно неспособна да управлява, благородниците водят братоубийствени войни, а бургундците клонят към съюз с Англия. Младият и войнствен крал на Англия, Хенри V, всеки момент може да присъедини към своите владения и последните френски земи. За Франция сякаш няма надежда.
   Тогава една деветнайсетгодишна принцеса, родена в Арагон, встъпва в династичен брак с херцога на Анжу. Целта на този съюз е да прекрати постоянните вражди между двете династии за арагонския престол. Но бракът по сметка изненадващо поставя началото на една голяма любов, а появата на Йоланда Арагонска неочаквано спасява загиващата Франция.
   Смела, проницателна, далновидна, Йоланда, която става кралица на Сицилия и Неапол, Кипър, Арагон и Йерусалим, се превръща в основна фигура на политическата карта на Европа - нейни агенти следят събитията навсякъде в Европа, тя вярва в силата на новата класа - търговци и граждани, бори се за обединение на враждуващите френски благородници, тя е онази, която отвежда в двора на пасивния, жалък Шарл VII една скромна селска девойка от Лотарингия, която с помощта на Йоланда ще се прочуе под името Жана д’Арк, Орлеанската дева...

Благодаря на издателство Еднорог за предоставената възможност!


   "Кралица на четири кралства" ме спечели още с първите си страници. Интригуващо написан, този исторически роман успя да ме пренесе във времето на Стогодишната война и да разкаже за вълнуващия живот на Йоланда Арагонска - целеустремената, остроумна и проницателна кралица на четири кралства, обединителка на династиите Арагон и Анжу. А ако сте почитатели на Филипа Грегъри, несъмнено смятам, че тази книга ще ви допадне, тъй като Нейно Кралско Височество принцесата на Кент се беше постарала да я напише в приятен, лек, грабващ и пристрастяващ стил, който свързвам именно с историческите романи на Грегъри.
   Това не е първият литературен труд на НКВ Принцесата на Кент, но пък е първият ѝ исторически роман и първото ѝ навлизане в художествената литература. Честно казано, изобщо не си личеше - книгата беше пропита с емоционалност, напрегнатост, добре изградени образи, силни и прекрасно описани моменти и бе едно наистина завладяващо четиво.  Не по-назад остава историческата картина, която също беше пресъздадена по много добър начин - обтегнатите до краен предел отношения между Франция и Англия, противоречивите действия на управниците, ламтежът за власт над още, и още територии, честите обрати в хода на конфликтните взаимоотношения, войната.
   Не мога да отрека, че образът на Йоланда не ме спечели мигновено, но пък още от първите страници беше интересен. Първоначалната ѝ роля на обединителка на две династии загатваше ключовата ѝ роля в политиката на Франция, но далеч не създаваше впечатлението в колко много роли ще влезе тя - на вярната съпруга, прекрасната майка, но най-вече на отдадената на родината, силна, съобразителна, хитра, а често и манипулативна владетелка. Йоланда неотклонно преследваше целите си и, ако смея да твърдя - почти винаги ги постигаше. Действията ѝ нерядко ме изненадваха, а като една проницателна владетелка тя винаги мислеше няколко хода напред и се опитваше да гарантира бъдещето и сигурността на семейството, и най-вече на страната си, доверявайки се на своите шпиони и разчитайки на доверени прелъстителки. 
   Макар и да не беше толкова акцентирано върху връзката на Йоланда със съпруга ѝ Луи, все пак успях да усетя силните им и скрепени взаимоотношения. Една наистина силна връзка, която дори и малките разногласия не успяха да разрушат. Започнал в началото просто като политически съюз, бракът им постепенно прерасна в нещо много повече от това - доверие, искрена подкрепа и уважение, но най-вече - любов.  Петте им деца бяха не по-малко интересни за проследяване - това как всеки от тях поемаше по различен път, честата намеса на Йоланда в тяхното бъдеще, която никога не беше водена от лошо чувство, а винаги от ползата за Франция. 


   "Кралица на четири кралства" е един интересен исторически роман в духа на Филипа Грегъри, в който Принцесата на Кент разказва историята на една силна, упорита и прозорлива личност, каквато е владетелката на четири кралства - Йоланда Арагонска. Не го пропускайте!

Коментари