"Златният мост" от Ева Фьолер - ревю

Ревю на първата книга.


   Всичко в живота на Ана е идеално. Вече повече от година заедно със Себастиано изпълняват опасни мисии, пътувайки в миналото. Но един ден тя получава обаждане, в което й съобщават, че той е заседнал в миналото – и по-точно в Париж, през XVII век. Ана незабавно трябва да отиде при него и да му помогне да се върне в настоящето. Без колебание тя се отправя на опасното пътешествие, но когато открива Себастиано, установява, че е изправена пред един малък проблем: той се мисли за мускетар и не помни нито нея, нито времето, от което идва. И не стига това, ами и обстоятелствата принуждават двамата да се изправят един срещу друг. Ще успее ли Ана да помогне на своя любим да си възвърне паметта и да изпълнят мисията си, или той завинаги ще остане изгубен в миналото?

Благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие на книгата!

   Продължението на „Гондолата на времето” – „Златният мост” връща към добре познатите главни герои, но в едно съвсем друго време и в един напълно различен град. Париж през 17 век готви за Ана и Себастиано нови премеждия в стила на романа “Тримата мускетари”, включващи опасни срещи с неочаквани врагове,  пищни балове и любовни афери – всичко това, разбира се, поднесено с много чувство за хумор.
   Лично аз останах едновременно очарована и неприятно изненадана от романа. Впечатли ме замисълът на сюжета – загубената памет на Себастиано, която допълнително усложняваше задачата на Ана, харесах препратките към „Тримата мускетари”, защото съм влюбена в този роман, обстановката – Париж и описанията, които пресъздаваха перфектно атмосферата в книгата, допаднаха ми и второстепенните герои, които отново се оказаха не такива, каквито изглеждаха на пръв поглед... НО действието в романа се движеше прекалено бързо дори за моя вкус, а някои от героите, които обикнах в предишната книга, ме разочароваха в тази малко или много. 
   Ана отново се доказа като героиня, която е готова да се хвърли с главата напред в приключението, особено ако неин близък е в опасност. В тази книга си пролича, че има опит с пътуването във времето и доста бързо се вписа в обстановката. Е, разбира се, че ги имаше онези забавни моменти, познати от предишната книга, свързани с хигиената и езиковата бариера, а да не забравяме и кратката ѝ професия като „сервитьорка”, но в тази книга те не бяха такъв голям проблем за нея и макар донякъде да си оставаше чудачка за живеещите през тази епоха, тя се приспособи изненадващо бързо. 
   Себастиано, от своя страна, изцяло се бе вписал в обстановката, живеейки като мускетар, върл привърженик на Ришельо и непомнейки абсолютно нищо за своя предишен живот, той беше повече от готов да се изправи срещу Ана, следвайки погрешни идеологии. Сблъсъкът между Ана и Себастиано беше може би най – интересната част от книгата -  двамата бяха застанали на противоположни страни, а в епицентъра на скандала стоеше една афера, която би могла да промени Франция завинаги. Силно се надявах, попаднала в тази ситуация - Ана да се държи по - отговорно, но на моменти тя като че ли го изграеше на попаднала в беда девойка, което мъъъничко ме подразни. 
   Любовта не отсъстваше и в тази книга. Макар разделени от забравени спомени и застанали на различни страни, искрите между Ана и Себастиано продължава да горят с пълна сила, а освен тяхната любовна драма имаше и пикантна кралска такава, но подробностите ще запазя в тайна...

   Изключително забавна и все така напрегната, „Златният мост” отвежда в един от най – интересните периоди в историята на Франция – мускетари, кралски интриги, заплетени връзки, борба за власт, блясък и мистерия – малка част от нещата, присъстващи в романа.  

Коментари