"Така го правят датчаните" от Хелън Ръсел - ревю

   Когато пред журналистката Хелън Ръсел се открива възможност да живее една година в Дания, тя веднага започва да проучва малката скандинавска държава. Представата й за мрачно и студено място е разбита и тя се впуска в щателно и задълбочено изследване, което обхваща всички сфери на живота в Дания.
   Със страхотно чувство за хумор Хелън Ръсел ни въвлича в датската култура, но и в личната си, изпълнена с емоционални моменти история, която завършва с най-неочакван, но силно желан резултат.
   От грижата за децата, образованието, храната и интериорния дизайн, данъците, сексизма и странното влечение към изгаряне на вещици, "Така го правят датчаните" е забавно и трогателно пътешествие, което ни припомня, че тайната на щастието обикновено се крие в простите неща.
   И че все пак датчаните не винаги го правят по-добре...

Изключителни благодарности към издателство Ера за предоставената възможност!


   Представяща забележителни факти, любопитни статистики, забавни случки и интересни интервюта, "Така го правят датчаните" въвежда в живота и разбиранията на жителите в Дания. Авторката прави това по един лек и увлекателен начин, а до края на книгата вече исках да съм в Дания и да опитам от техните сладкиши и начин на живот.
    Като журналист Хелън Ръсел се беше постарала да предостави подробна информация за всичко, което бе засегнала в книгата, включвайки многобройни интервюта, проведени през годината ѝ в Дания, официални статистики и доста личен опит. Срещайки се с различни хора и докосвайки се все повече до датската култура и разбирания, Ръсел постепенно откриваше колко щастливи са датчаните и причините за това. 
   Всеки месец имаше своята тема - с януари авторката започна с известната за датчаните "хюга", а последната си глава завърши с любимия на мнозина празник - Коледа. Между тях бяха поместени теми като феминизма, майчинството и бащинството и това колко всъщност е важно семейството за датчаните, храната, датската зима, данъците, здравеопазването, образованието и още много други... Темите в книгата бяха многообразни, а всяка от тях беше изследвана с голям ентусиазъм, който пък се прехвърли и на мен и спечели любопитството ми да науча още, и още за живота в Дания.   


  
   Допадна ми, че освен множеството информация за живота на датчаните, авторката бе вкарала и личния елемент, давайки ни частица от своя живот там. Постепенното ѝ привикване към датския начин на живот и култура, колебанията относно бъдещето, които изпитваше и споделяше, желанието ѝ да стане майка, последвалата ѝ бременност, отношенията между нея и съпруга ѝ... Това определено ме направи по-съпричастна към тяхната история и едногодишното им приключение в Дания, което всъщност продължава и по-дълго от година. 

   "Така го правят датчаните" ме накара да се влюбя в Дания - в културата на датчаните, в разбиранията им, в малките, но значими детайли, които отличават живота им от този на други, и да копнея някой ден да я посетя... 

Коментари