"Догодина в Хавана" от Шанел Клийтън - ревю

   Хавана, 1958 г. Деветнайсетгодишната Елиса Перес е дъщеря на богат собственик на плантации за захарна тръстика. Кубинското висше общество я  предпазва от нарастващите политически вълнения в страната – поне до мига, в който тя се впуска в пламенна авантюра с революционер.
   Маями, 2017 г. Внучката на Елиса, писателката Марисол Ферера, е израснала с романтичните хавански истории на баба си, чието семейство е било принудено да напусне екзотичната страна по време на революцията. Последната молба на Елиса към Марисол е да разпръсне праха ѝ над родната кубинска земя.
   Още с пристигането си в Хавана Марисол е завладяна от контраста между тропическата красота на града и опасния политически климат в него. Отдавна потулени семейни истории започват да излизат наяве, докато Марисол е привлечена от мъж, чиито тайни ще променят живота ѝ.

Сърдечни благодарности към издталество Егмонт за предоставената възможност!

   Влюбена съм в сюжетите на книги, които преплитат минало с настояще и правят паралели между живота и разбиранията на различни поколения, живели в различни времена. Такъв е и случаят с "Догодина в Хавана", която ни изпраща в Куба, връщайки във времето на кубинската революция - диктатурата на Батиста и началото на управлението на Кастро, а едновременно с това показваща и настоящето на Куба, която все още носи белезите на миналото и копнежа по промяна. Впечатлена съм от това колко добре авторката е предалата атмосферата на Куба - във всичките ѝ пъстри цветове, но и сивите нюанси на живота там - ограничената свобода и постоянно дебнещата опасност да бъдеш вкаран в затвора за това, че изразяваш мнението си. 
   Книгата предоставя историите на две жени - едната, живяла в трудните времена на революция, променила целия ѝ живот и откъснала я от родината, а другата - търсеща отговори в настоящето за произхода, миналото и държавата, която чувства за своя родина. Елиса намери любовта в едни размирни времена и то в лицето на революционер - нещо твърде опасно за времето, в което живееше, а и забранено, заради заможното семейство, от което произхождаше. И въпреки това тя се впусна в тази авантюра, понякога заставайки срещу собствените си разбирания и семейството си. Любовната им история на моменти беше обречена, а в други сякаш изплуваше искра надежда за възможния им щастлив край... Но самият край беше напълно неочакван, поне за мен.


   Не успях да опозная много добре Марисол - внучката на Елиса, но от това, което видях от героинята ѝ, смятам, че в голяма степен тя приличаше на баба си. Любопитството ѝ я подтикваше да се задълбочи в дълбоките и опасни води на семейни тайни и историята на своята баба, а междувременно опозна и страната, която предците ѝ бяха оставили зад гърба си. Любовна история имаше и при Марисол и макар да не бе така наситена с романтични моменти като тази на баба ѝ, беше все пак интересна за проследяване и наситена с дребните жестове на зараждащата се любов...

   Прочетете "Догодина в Хавана", ако търсите книга за погребани семейни тайни, невъзможна, но трогателна любов и един свят на революция, копнеж за промяна и разочарованията от нея.

Коментари