БКМ & Booktube-A-Thon 2017 wrap up + какво още прочетох през месец юли



^ Здравейте! ^
Този пост се очертава да бъде по-дълъг от обичайните ми месечни равносметки, защото в рамките на юли се проведоха два читателски маратона, а аз имах куп свободно време (за разлика от остатъка на годината, когато едва ще намирам време да пиша постове) и така успях да прочета 16 книги.

Преди седмицата на БКМ прочетох следните заглавия:

1.Предателка - Олуин Хамилтън. Ревю - тук. Оценка: 5/5 звезди.

2.Толкова близо до хоризонта - Джесика Кох. Ревю - тук. Оценка: 5/5 звезди.

3.Царицата на нощта - Александър Чи. Все още нямам отразено мнение в блога за книгата, но съвсем скоро ми предстои да го направя. "Царицата на нощта" беше роман, изпълнен с много драма, блясък и мизерия, падения и възходи. Персонажите бяха колоритни, сложните им взаимоотношения, перипетиите и приключенията им - изключително интересни за проследяване.  А изкуството - това, което беше обградило книгата като пашкул - красиво, необикновено и докосващо. Оценка: 4/5 звезди.

4.The DUFF - Коди Кеплингър. Филмът, направен по книгата, ми се стори забавен и ми хареса достатъчно, за да се насоча и към самия роман. Книгата обаче не ми хареса толкова, колкото очаквах. Беше посредствена, особено по отношение на героите си, а любовната история, около която основно се въртеше сюжетът - не беше мой тип. Харесах обаче някои от темите, които авторката бе засегнала, отнасящи се до семейството и приятелството. Допадна ми и хуморът, затова и крайната ми оценка е 3/5 звезди.

В седмицата на Българския Книжен Маратон успях да прочета пет книги, респективно изпълних пет от поставените задачи:


5.Книга по избор - Запазих избора си от TBR-а и прочетох "Отрова" от Сара Пинбъра. Прочетох тази тънка книжка за отрицателно време, но честно казано не ѝ се насладих особено много. Не подходих с големи очаквания към нея, но определено бях привлечена от идеята, че е осъвременена версия на една от любимите ми приказки - тази за "Снежанка". За жалост не открих креативност в историята, героите, макар и доста изменени, не успяха също да ме спечелят и независимо, че нямах очаквания, останах разочарована. Оценка: 2/5 звезди. 

6.Книга с българска корица - След разочароващата "Отрова", дойде ред на една доооста по-добра книга, към която подходих с немалки съмнения - "Кронос" от Юлка. Езикът беше младежки, тематиката - сериозна, но леко поднесена, а историята - забавна, поучителна, сърцераздирателна и тъжна едновременно, затова и беше неизбежно да не харесам романа. Но тъй като смятам, че сюжетът можеше да бъде още по-добре разгърнат, отнемам една звездичка, затова оценката ми е: 4/5 звезди.

7.Книга в силна държава - Тук промених избора си, тъй като получих едно доста интересно четиво, за което бях нетърпелива и по-конкретно - "До всички момчета, които съм обичала" от Джени Хан. Държавата е Америка, а по-подробно мнението ми може да прочетете тук. Оценка: 4/5 звезди.

8.Книга, чийто герой е европеец - За тази категория прочетох "Въздействие" от Джейн Остин. Както всичко, писано от Остин, харесах и този неин роман, но малко по-малко от другите ѝ, прочетени до момента. Стилът на Джейн Остин винаги ме е привличал, така че бързо-бързо навлязох в книгата и историята, която авторката разказва. Второстепенните герои с техните драми и любовни обрати ми бяха интересни, но що се отнася до главната героиня - нея така и не почувствах достатъчно близка, а любовната ѝ история - не ме развълнува така, както очаквах. И все пак, оценката ми е 4/5 звезди.

9.Книга от български автор - Последната книга, която прочетох по време на маратона, беше "Софийски магьосници". Много, много приятно фентъзи четиво, чието действие се развива из софийските улици. Книгата ми допадна най-вече с атмосферата си, страхотното чувство за хумор на автора и достатъчното доза напрежение, но както написах и в ревюто си в Goodreads обаче, така и не усетих достатъчно емоционалност в героите, което сведе чувствата ми към тях единствено до симпатии. Независимо от това, очаквам с нетърпение продължението! Оценка: 4/5 звезди.


Категориите, които така и не изпълних бяха Книга, чието действие се развива в планина и Книга, в която герой се жертва в името на кауза

След БКМ, прочетох:

10.Кралска клетка - Виктория Айвярд. Ревю - тук. Оценка: 3/5 звезди.

11.Върху тънък лед - Камила Гребе. Романът ме спечели още с резюмето си и далеч не останах разочарована. Във "Върху тънък лед" има цели три гледни точки, три напълно различни живота, чиято допирна точка се оказва едно ужасяващо убийство. Напрегнати кулминации, шокиращи развързки, дълбочина в историята и многопластови персонажи - нямаше какво повече да очаквам от този психологически трилър! По-подробно мнение очаквайте съвсем скоро. Оценка: 4/5 звезди.

12.Седемте циферблата - Агата Кристи. И след тежката на моменти "Върху тънък лед", се върнах към манията си по Агата Кристи. "Седемте циферблата" беше бързото и държащо през цялото време четиво, от което имах нужда в онзи момент. След "Десет малки негърчета" и "Убийство в Ориент Експрес" не мога да кажа, че тази книга се подрежда след любимите ми нейни, но пък и не мога да кажа, че не задаволи интереса ми със заплетения си сюжет. Оценка: 4/5 звезди.

Последните четири романа, които прочетох през месеца, бяха част от предизвикателствата в Book-Tube-A-Thon-а. Казвам "част", защото предизвикателствата бяха седем... Така и не завърших задачите Книга с човек на корицата, Книга, която да прочетеш навън и Книга, купена заради корицата, НО за сметка на това започнах да чета романите, които си бях избрала за всяка една от тези категории. (10-те страници, прочетени от "Алената буква" броят ли се?!)
Както и да е, пристъпвам към изпълнените задачи:


13.Да прочетеш седем книги - Мда, започнах с последната задача, която е да прочетеш седем книги... Ъммм, фактически не съм изпълнила и това предизвикателство (лол, осъзнавам това чак сега...), но пък прочетох първо книгата, която си бях избрала за него, а това е - "Спящата и вретеното". Нийл Геймън определено ме спечели като читател! Страшно много харесах интерпретацията му на "Спящата красавица". Героите бяха интересни, имаше достатъчно вложена оригиналност в историята, а от стила му не бих могла да искам повече. Ако разглеждам книгата като "торта", тя определено си имаше и много сладка "черешка", която бяха прекрасните, фантастични, изумителни илюстрации, които несъмнено бяха уловили духа на историята. Оценка: 5/5 звезди.

14.Книга за един ден - Както и очаквах, не беше трудно да прочета "Пазителят" за ден, тъй като книгата е доста тъничка. Имаше неща, които харесах в романа - като описанията и много добре изградения антиутопичен свят, а и краят също не беше разочароващ, но и такива, които изобщо не ми допаднаха - като бавното действие, липсата на силни и запомнящи се моменти и слабо изградените персонажи. Оценка: 3/5 звезди.

15.Хайпната книга - За тази категория заложих на "Сол при солта" и много се радвам, че успях да я прочета, защото... Беше удивителна! Неслучайно се пише и говори толкова много за нея, неслучайно и повечето от отзивите са положителни. Надявам се в съвсем скоро време самата аз да събера мислите си за книгата, защото определено си заслужава да говоря за книга, която толкова силно ме е разчувствала... Оценка: 5/5 звезди.

16.Книга с герой, който е много различен от теб - Доверих се на Бакман и той не ме разочарова с романа "Човек на име Уве"Уве несъмнено отговаря на категорията за герой, който е коренно различен от мен, затова и не съм предполагала, че толкова ще се привържа към него. "Брит-Мари беше тук" продължава да ми е любимата негова книга, но този топъл и сърдечен разказ за един вечно недоволен мърморко с невероятно сърце, нямаше как да ме остави безразлична. Оценка: 4/5 звезди.

Коментари

  1. Имала си страхотен читателски месец! Аз толкова книги само мога да си мечтая да прочета :D Този месец само три прочетох.. Но пък и август е месец :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено беше силен месец, но до края на годината няма да се повтори :д Пожелавами ти тогава този месец да ти бъде книжен и изпълнен с много прекрасни заглавия :-)

      Изтриване

Публикуване на коментар