събота, 28 февруари 2015 г.

Какво прочетох през месец февруари

През февруари прочетох 13 книги. Фаталното число. Доволна съм, защото сред тези книги имаше някои доста добри. Ще напиша за всяка една от тях по малко, като ще са по реда, в който съм ги прочела през месеца. Да започваме!

1.Разбий ме - Тахере Мафи. Тази книга беше доста добра. Имах малко проблем с прекаления драматизъм, който проявява главната героиня понякога, но после свикнах и всъщност доста ми хареса. Много хора харесват Уорнър, но до момента той ме дразни страшно много. Може би засега съм "тийм Адам". Относно Джулиет, както казах в началато, не ми беше от най - приятните, но пък в края на книгата мисля, че се привързах към нея. Друг герой - Кенджи. Той беше върха на черешката на тортата в цялата книга. Много забавен герой, без когото книгата определено нямаше да е същата. Обичам го този Кенджи! Оцених книгата с 5/5 звезди.

2.Престол и щурм - Лий Бардуго. Втората книга от трилогията "Гриша". Рядко се случва втора книга от поредица да ми хареса повече от първата, но в случая стана точно така. В тази книга имаше много повече напрежение и ситуации, в които не знаеш какво ще се случи в следващия момент. В първата книга не се случи почти нищо, но тази беше преизпълнена с интересни моменти, поне според мен. Тази книга оцених също с 5/5 звезди.

3.Не казвай сбогом - Джилиан Флин. Хм, какво да кажа за тази книга... Ами, беше доста зле, според мен. Не харесвам жанра мистерия, трилър и тази книга го доказа. Всички доста я хвалеха, та си казах "защо не?". Беше грешка. Действието се развиваше тооолкова бавно и беше толкова отегчително, че съвсем сериозно се замислих дали да я довърша, или просто да я зарежа. Ами края? Що за край беше това? През цялата книга не се случи почти нищо и, разбира се, накрая бяха наблъскани всички по - интересни моменти. Дадох на книгата 2/5 звезди, но и това й беше много.

4.Нощният цирк - Ерин Моргънстърн. Само като спомена заглавието на тази книга и вече се вълнувам. Беше толкова... вълшебно. Описанията на цирка и цялата атмосфера ме пренасяха там и сякаш присъствах на изпълненията на героите. От тях нямаше какво повече да искам - всички бяха невероятни, най - много, разбира се, Силия и Марко. Дадох 5/5 звезди на книгата.

5.Нещата, на които не ни учат в училище - Емил Конрад. Прочетох книжката за час и половина и бях очарована. За човек, който пише за пръв път, Емил се беше справил доста добре. Разказите в книгата бяха със сладко-горчив характер и се четяха бързо, защото не натоварваха. Написани са в типичния за него стил, с чувство за хумор, но и наблюдаващи някои сериозни теми. Дадох 4/5 звезди. 

6.Скрита камера - Джули Гаруд. Въпреки че казах, че не харесвам мистерии и трилъри, тази книга е точно такава, но е изключение, защото тя ми хареса. Разбира се, имаше доста любовна история, което определено ми помогна да харесам повече книгата. Стилът на авторката ми хареса, историята също, а донякъде и героите. Кигата със сигурност не се подрежда сред любимите ми, но не беше никак лоша, затова й дадох 4/5 звезди.

7.Топли тела - Айзък Мериън. В началато бях доста скептично настроена към книгата. Все пак става въпрос за зомбита. И то главният герой е зомби! Книгата стоя в списъка ми "да прочета" повече от година, докато най - накрая не се реших да си я купя. И изненада! Не беше зле. Всъщност, беше доста приятна за четене. Мислех, че това, че главният герой е зомби и дори името си не помни, ще ме притесни, но беше така. Имаше малко моменти, наистина малко, които не ми допаднаха, затова и дадох на книгата 4/5 звезди.

8.Революция - Дженифър Донъли. Веднага след като свърших книгата си казах: "Трябва задължително да прочета още нещо от тази авторка!" и мисля да го направя в най - скоро време. Книгата беше написана по страшно увлекателен начин и не беше трудно да се подреди сред любимите ми заглавия. Не можех да реша дали искам да чета за миналото от дневника на Алекс, или искам да чета за настоящето от живота на Анди, защото и в миналото и настоящето се случваха интересни неща, за които бях нетърпелива. Определно 5/5 звезди за книгата.


9.Елинор и Парк - Рейнбоу Роуъл. Първото, което си помислих след като прочетох книгата беше: "Това беше толкова истинска любовна история". Задължително трябва да я прочетете и съм убедена, че ще се влюбите и в Парк, и в Елинор, въпреки че никой един от двамата не е съвършен, точно това ги прави идеални един за друг. Много ми хареса, защото това не беше просто една лигава любовна история, а беше истинска - такава, каквато да почувстваш със сърцето си. 5/5 звезди.

10.Полулош - Сали Грийн. Не смятам да продължа тази поредица, защото не смятам, че първата книга беше достатъчно добра. Имаше някои интересни моменти, но не ми бяха достатъчни, като ги сравня с моментите, в които ми беше адски скучно. Сюжетът на книгата също не ми беше от любимите и очаквах да има повече магия. И все пак, само заради някои от героите, които ми допаднаха, давам да книгата 3/5 звезди.

11.Падение и подем - Лий Бардуго. Третата книга от трилогията "Гриша". Не мога да кажа, че съм доволна от края на книгата, но това не променя факта, че цялата поредица беше фантастична. Тази книга също беше доста добра и съм доволна от смъртта на Тъмнейший. Наистина не го харесвах и смятам, че си получи заслуженото (въпреки че беше наистина страхотен злодей). Николай е любимият ми герой за цялата поредица и съм доволна как се развиха нещата за него. Исках по - различен край за Алина и Мал, но... и това става. 5/5 звезди за книгата.

12.Ана Каренина - Лев Толстой. Книгата беше интересна, но определено не харесвам главната героиня - Ана. Смятам, че е ужасен човек - егоистична е и през цялото време ми идваше да я удуша. И не, не се радвам, че се самоуби, но не ми беше и мъчно за нея. Единствено ми стана тъжно за Вронски, след като тя се самоуби. Обикнах Левин и Кити. Всъщност, още от самото начало харесах Левин. Кити ми стана симпатична в последствие. Съвсем скоро смятам да гледам и филма с участието на Кийра Найтли. Като цяло книгата ми хареса и й дадох 4/5 звезди.

13.24 момичета за 7 дни - Алекс Брадли. Много приятна книга. Да, не е нищо особено, но е разтоварваща, написана с чувство за хумор и лесна за четене. Прочетох я за един ден и определено не съжалявам. Дадох й 5/5 звезди, защото ми харесват книги, които ме разтоварват и с които губя представа за времето.

петък, 27 февруари 2015 г.

Song Title Book Tag

1.Guns N' Roses - November Rain - изберете книга с тъжен край 
- "Предани" на Вероника Рот. СПОЙЛЕР! Смъртта на Трис разби сърцето ми.

2.Queen - Another One Bites the Dust - изберете книга с много убийства в нея
 - "Игрите на глада" - цялата поредица. Във всяка от книгите умираше някой, който по някакъв начин ми е станал симпатичен, а за Финик... дори не ми се говори.

3.Britney Spears - Oops!... I did it again - изберете книга, която сте препрочитали повече от веднъж 
- "Кристал" на Джос Стърлинг. Това е любимата ми книга от поредица и постоянно си препрочитам любими моменти, а наскоро дори я прочетох отново, цялата.

4.Pink Floyd - Wish You Were Here - вашата най - чакана книга 
- "Сребристи сенки" на Ришел Мийд. Вече е на книжния пазар, остава само да си я купя и да я прочета. Нямам търпение!

5.Florence & The Machine - No light, no light - изберете книга, която е била толкова лоша, че сте искали да я заключите на тъмно място и никога повече да не я погледнете 
- "Пленница на смъртта"  на Мег Кабът. Сериозно, не знам как я изтърпях тази книга. Няма да имам нищо против, ако не я видя никога повече през живота си.

6.Skylar Grey - Final Warning - изберете книга с опасен главен герой, който не искате да закачате 
- Роуз от "Академия за вампири". Обичам я точно защото може да се опълчи на всеки и не бих искала да съм около нея, когато е в лошо настроение.

7.My Chemical Romance - I'm not Okay - изберете книга, която се справя със сложни проблеми, като загуба или тормоз 
- "13 причини защо" на Джей Ашър. Това са 13 души виновни за самоубийството на едно момиче, като обвинителят е самата тя. Книгата се занимава и с още доста сериозни теми, освен самоубийството на Хана (главната героиня).

8.Linkin Park - Breaking the Habit - изберете книга, която е извън вашата комфортна зона, но все пак ви е харесала 
- "Скрита камера" на Джули Гаруд. Не чета трилъри и мистерии, защото не ги харесвам, но тази книга беше доста добра. Не бих казала, че се подрежда сред любимите ми заглавия, но определено ми беше приятно да я чета.

9.Troye Sivan - Happy little Pill - изберете книга, която ви прави щастливи 
- "Теория за любовта от пръв поглед" на Дженифър Смит. През цялото време, докато четох тази книга, се усмихвах. Беше много сладка любовна история, която се развива за съвсем кратко време и имах чувството, че съм там с тях и изпитвам същите емоции, които и те. Мисля, че и в най - лошия ми ден, тази книга би подобрила настроението ми.

10.Ladyhawk - Dusk Till Dawn - изберете книга, която сте прочели за един ден / една нощ 
- "Нещата, на които не ни учат в училище" на Емил Конрад. Не само, че е кратка като съдържание, но е и много приятна за четенете. Отне ми около час и половина да я прочета и беше разпускащо. Хареса ми.

четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Jennifer Lawrence Book Tag

1.Книга, която отказвате да прочетете - "50 нюанса сиво". НЕ! Просто не! Колкото и хора да харесват тази книга, отказвам да я прочета.

2.Книга, с която сте ударили на камък - "Създадена от дим и кост". Намразих тази книга още в първите 10 страници и последните 20-25 страници все още не съм ги прочела. Толкова много хора, със сходен на моя вкус към книгите, харесаха тази книга, че си казах "няма как да не ми хареса", но не - МРАЗЯ Я!

3.Книга, която не сте очаквали да се прочуе толкова - "Обсидиан".

4.Герой от книга, който е непотребен - Тес от "Легендата". Не бих казала, че е чак непотребна, но не я харесах много, много и щеше да ми е по - приятна книгата и без нейното присъствие.

5.Герой, който е лош, но мисли, че прави нещо добро - Тъмнейший от поредицата "Гриша"

6.Автор, когото ще си купувате винаги, защото му имате доверие - Дженифър Л. Арментраут. Стилът й на писане ми харесва страшно много. Имам всичките й преведени книги и ако Егмонт реши да преведе още нейни книги с удоволствие ще си ги купя.

7.Книга, за която са ви издали спойлер - "Здрач". Цялата поредица ми беше преразказана от братовчедка ми.

8.Любима известна поредица - "Кръвни връзки" на Ришел Мийд. Привързана съм към абсолютно всеки един от героите и просто няма как да не ми е любима.

9.Герой от книга, когото бихте искали да ви е най - добър приятел - Роуз от "Академия за вампири". Тя е забавна, може да срита всеки задник и мисля, че е страхотна приятелка на Лиса, така че защо да не е и моя?

10.Любим герой, който е много забавен - Уил от "Адски устройства". Той има изключително чувство за хумор и много пъти е успявал да ме разсмее.

сряда, 25 февруари 2015 г.

Плюсове и минуси на поредиците

Плюсове:
+ Привързваш се много повече към героите и проследяваш повече техни моменти.
+ ...

Минуси:
- Привързваш се повече към героите и раздялата с тях, след края на поредицата, е тежка.
- Ако поредицата е от повече книги се харчат мнооого пари.
- Трябва да чакаш издаването на следващата книга... понякога дори години. А когато най - накрая излезе, често си забравил какво се е случило в предишната книга.
- Има вероятност твоя любима поредица да става все по - зле с всяка следваща книга, докато накрая не я намразваш.
- Понякога си купуваш първата книга от поредица, не ти харесва, но краят е отворен и те измъчва чувството, че в другите книги може да се случи нещо интересно.

Извод: Въпреки, че поредиците имат доста минуси и само едни плюс, който ми хрумва в момента, аз ги предпочитам. Този плюс, с привързването към героите, е достатъчен за мен, за да обичам толкова много четенето на поредици.

Book Recommendations (1)

Здравейте, днес смятам да препоръчам някои свои любими книги, като ще ги разделя по жанрове. 


1.Фентъзи:
- "Прелестни създания" на Маргарет Стоъл и Ками Гарсия. Четох тази поредица преди доста време, но мисля, че скоро трябва да я препрочета, защото е уникална. Много ми харесва стилът на авторките и магическите елементи, а и не е трудно да се влюбиш и в главните герои, че дори и в лошите такива (Ридли). Знам, че доста хора не харесват тази поредица, но аз я обожавам.
- "Чудовищен" на Алекс Флин. Съвременна приказка за "Красавицата и звяра". Не е поредица, но много лесно се привързах към героите. Въпреки, че в началото главният герой, Кайл, се държи доста зле, няма как човек да не изпита съчувствие, когато след това става чудовище и е отритнат от почти всички. А Линди, тя... обича да чете. Мисля, че това е достатъчно, за да я обикне човек.

2.Антиутопия:
- "Игрите на глада" на Сюзан Колинс. Ако още не сте ги прочели - какво чакате?! Филмите по книгите са страхотни, но книгите са направо... Прочетох ги за рекордно кратко време. През цялото време имаше напрежение и с нетърпение очаквах да прочета и да видя какво ще се случи.3.Научна фантастика:
"Аз съм номер четири" на Питакъс Лор. Това е най - добрата книга с извънземни, която съм чела. Принципно извънземните не ме привличат толкова, както и историите с тях, но тази поредица е изключение. За жалост,  още не е издадена цялата поредица нито в България, нито в САЩ, но все пак имам надежди, че ще бъде преведена следващата книга.

4.Романтика:
- "Целувка за Ана" и "Звезди за Лола" на Стефъни Пъркинс. Тези две книжки са примесени с щипка чувство за хумор и голяма доза любов. Е, добре де, има и малко драма. Но са много сладки и съм сигурна, че ще се харесат на всички влюбени в любовта, като мен.

вторник, 24 февруари 2015 г.

Taylor Swift Book Tag

Тейлър Суифт не е от любимите ми изпълнителки, но реших все пак да направя тага, свързан с нейните песни. Да започваме!

1.We Are Never Ever Getting Back Together - изберете книга или поредица, която сте били сигурни, че ще харесате, но след това сте искали да "скъсате" с нея 
- "Дневниците на вампира" - в началото наистина си мислех, че ми харесват, но след това обикнах сериала и книгите ми се струваха... скучни.

2.Red - изберете книга с червена корица 
- "Рубиненочервено" - не само че корицата е червена, но и има "червено" в заглавието :D

3.The Best Day - изберете книга, която ви кара да се чувствате носталгично. 
- Без съмнение "Здрач".  Това е, може би, първата YA поредица, която прочетох.

4.Love Story - изберете книга със забранена любов 
- "Легендата". Коя любов може да е по - забранена от любовта между Джун и Дей?!

5.I Knew You Were Trouble - изберете книга с лош герой, когото сте обикнали 
- Уил от "Ангел с часовников механизъм". Е, той не е лош герой, но това се разбира в последствие. В началото се държеше ужасно с всички, но все пак го харесвах страшно много.

6.Innocent - изберете книга, чийто край някой е съсипал за вас (издал е спойлери). 
- Това ще е труден избор, предвид факта, че винаги чета края на книгата (знам, странно), но ще избера "Зазоряване", чийто край ми издаде братовчедка ми.

7.Everything Has Changed - изберете книга с герой, който претърпява много промени в характера. 
- Катнис от "Игрите на глада"

8.You Belong With Me - изберете книга, чието предстоящо издаване очаквате най - много 
- "Сребристи сенки" на Ришел Мийд. 

9.Forever and Always - изберете любимата си двойка от книга 
- Сидни и Ейдриън от "Кръвни връзки". Толкова ги обичам и двамата! <3

10.Teardrops On My Guitar - изберете книга, която ви е накарала да плачете много 
- "Сойка-присмехулка" - толкова много смърт в една книга!

11.Shake It Off - изберете книга, която толкова много обичате, че не обръщате внимание на хейтърските коментари 
- "Прелестни създания". Чувала съм доста лоши коментари за тази поредица, но аз лично я обожавам.

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Топ 10 любими двойки от книгите


10.Скарлет и Вълка - "Скарлет" - Мариса Мейър
9.Катнис и Пийта - трилогията "Игрите на глада" - Сюзан Колинс
8.Уенди и Локи - трилогията "Трил" - Аманда Хокинг
7.Гуен и Гидиън - трилогията "Скъпоценни камъни" - Керстин Гир
6.Джун и Дей - трилогията "Легендата" - Мари Лу
5.Кристал и Хав - поредицата "Саванти" - Джос Стърлинг
4.Роуз и Димитри - поредицата "Академия за вампири" - Ришел Мийд
3.Лола и Крикет - "Звезди за Лола" - Стефани Пъркинс
2.Уил и Теса - трилогията "Адски устройства" - Касандра Клеър
1.Сидни и Ейдриън - поредицата "Кръвни връзки" - Ришел Мийд